Reakcje w łożyskach - Statyka

Mechanika płynów. Sprężystość. Grawitacja. Inne zagadnienia mechaniki klasycznej.
Michaal1997
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 22 sie 2019, o 00:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ciechanów
Podziękował: 2 razy

Reakcje w łożyskach - Statyka

Post autor: Michaal1997 »

Cześć mam problem z poniższym zadaniem nie wiem jak do niego podejść i ułożyć równania ://

Koło jezdne pojazdu zamocowano na półosi podpartej w dwóch łożyskach oddalonych od siebie o L i obciążono siłą P, jak pokazano na rysunku. Jakie są siły w łożyskach rozmieszczonych symetrycznie względem P? Jakie będą te siły, jeśli koło zostanie zamontowane z przesunięciem e od położenia symetrycznego i dodatkowo zadziała siła boczna T=P/2



Ps. Będę bardzo wdzięczny jeśli ktoś mnie nakieruje
Awatar użytkownika
siwymech
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2430
Rejestracja: 17 kwie 2012, o 14:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowy Targ
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 610 razy

Re: Reakcje w łożyskach - Statyka

Post autor: siwymech »

Propozycja rozwiązania.
1. Obciążenie koła tylko siła poprzeczną \(\displaystyle{ P}\) - zastosować w obu podporach-łożyska poprzeczne. Narysować model belki. Mamy układ sił płaski równoległy.
Rozw. układ dwóch równań otrzymujemy wartość reakcji jednakową w obu łożyskach równą połowie siły P.
\(\displaystyle{ R _{A} =R _{B}=0,5P}\)
.....................................................
2. Wobec występowania siły poprzecznej \(\displaystyle{ P}\) i wzdłużnej, jedna z podpór musi kasować siłę poosiową \(\displaystyle{ T}\), stąd należy zastosować w jednej z podpór łożysko poprzeczno- wzdłużne( wystąpią tu dwie skladowe reakcji), w drugiej zaś łożysko poprzeczne.
Narysować model belki. Napisać trzy warunki równowagi dla dowolnego płaskiego układu sił i określić reakcje w podporach. Układ trzech równań pozwala znaleźć trzy niewiadome siły.
Gdzie reakcja w łożysku poprzeczno - wzdłużnym ma wartość
\(\displaystyle{ R _{B} = \sqrt{R ^{2} _{Bx}+R ^{2} _{By} }}\)
Ostatnio zmieniony 22 sie 2019, o 09:39 przez siwymech, łącznie zmieniany 1 raz.
kruszewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6882
Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 1112 razy

Re: Reakcje w łożyskach - Statyka

Post autor: kruszewski »

To są dwa różne sposoby osadzenia koła pojazdu na półosi.
Pierwszy - na nieobrotowej półosi koło na dwu łożyskach.
Drugi - na obrotowej półosi, łożyskowanej poza kołem, zamocowano koło tak, że obraca się ono wraz z półosią.

Układy równań
dla pierwszego przypadku jak dla belki jednostronnie utwierdzonej (wspornikowej) obciążonej siłami normalnymi miary połowy siły \(\displaystyle{ P}\) przyłożonymi w płaszczyznach łożysk;
dla drugiego, jak dla belki podpartej podporami stałą i przesuwną, przegubowymi w płaszczyznach łożysk obciążonej siłą normalną \(\displaystyle{ P}\) w połowie szerokości koła , siłą styczną (wzdłużną) równą połowie siły normalnej do belki i momentem zginającym \(\displaystyle{ \frac{P \cdot R}{2}}\) przyłożonym w płaszczyźnie mocowania koła do półosi (mocowania do niej tarczy felgi).
Michaal1997
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 22 sie 2019, o 00:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ciechanów
Podziękował: 2 razy

Re: Reakcje w łożyskach - Statyka

Post autor: Michaal1997 »

Ahaa superr Bardzo dziękuję za pomoc! Czyli trzeba przyjąć, że tylko w jednej z podpór jest łożysko poprzeczno-wzdłużne ? Ponieważ w dwóch zadanie było by niewyznaczalne ?
\(\displaystyle{ \sum_{}^{} Fx: T - R _{bx} = 0
\sum_{}^{} Fy: P - R _{ay} -R _{by} = 0
\sum_{}^{} M _{a}: T \cdot R + P \cdot ( \frac{L}{2} +e) - R _{b} \cdot L = 0}\)

I tak będą wyglądać równania do koła w drugim zamocowaniu ?
ODPOWIEDZ