Karuzela - odległość od osii obrotu

Mechanika płynów. Sprężystość. Grawitacja. Inne zagadnienia mechaniki klasycznej.
Kal006
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 15 paź 2017, o 17:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Pyskowice
Podziękował: 3 razy

Karuzela - odległość od osii obrotu

Post autor: Kal006 »

Karuzela ma prędkość kątową \(\displaystyle{ \omega=20 \frac{rad}{s}}\)Człowiek znajdujący się na niej doznaje przyśpieszenia dośrodkowego równego przyśpieszeniu ziemskiemu. Ile wynosi odległość człowieka od osii obrotu. Przyjmujemy przyśpieszenie ziemskie za \(\displaystyle{ 9,8 \frac{m}{ s^{2} }}\)
Ostatnio zmieniony 14 sie 2019, o 18:04 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
AiDi
Moderator
Moderator
Posty: 3843
Rejestracja: 25 maja 2009, o 22:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 45 razy
Pomógł: 702 razy

Re: Karuzela - odległość od osii obrotu

Post autor: AiDi »

Z czym problem? Jak wygląda wzór na przyspieszenie dośrodkowe?
Awatar użytkownika
siwymech
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2430
Rejestracja: 17 kwie 2012, o 14:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowy Targ
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 610 razy

Re: Karuzela - odległość od osii obrotu

Post autor: siwymech »


...........................................
Ruch obrotowy
Ruch odbywa sie po torze krzywoliniowym. Szczególny przypadek- tor ma stały promień \(\displaystyle{ R}\)
Do rozw. trzeba znać znać pojęcia z ruchu obrotowego bryły- prędkości obwodowej, prędkości kątowej, przyśpieszenia dośrodkowego(normalnego)- \(\displaystyle{ a _{n}}\).
...................................................................................
1. Określ przyśpieszenie dośrodkowe
2. Wykorzystaj związek między prędkościa liniową( obwodową)-\(\displaystyle{ v[ \frac{m}{s} ]}\) , a prędkością kątową- \(\displaystyle{ \omega[ \frac{rad}{s}]}\).
ODPOWIEDZ