Promień krzywizny w punkcie \(\displaystyle{ B}\) krzywej jest równy \(\displaystyle{ 2m}\). W chwili, gdy punkt \(\displaystyle{ P}\) przechodzi przez punkt \(\displaystyle{ B}\), jego ruch jest opóźniony, przyspieszenie styczne i normalne mają wartości równe odpowiednio: \(\displaystyle{ 4 m/s^{2}}\) oraz \(\displaystyle{ 8 m/s^{2}}\). Oblicz chwilową prędkość oraz chwilowe przyspieszenie i narysuj oba wektory.
Oblicz chwilową prędkość oraz przyspieszenie chwilowe
Oblicz chwilową prędkość oraz przyspieszenie chwilowe
Ostatnio zmieniony 2 sie 2019, o 21:02 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeX-a do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Powód: Używaj LaTeX-a do wszystkich wyrażeń matematycznych.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8581
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3349 razy
Re: Oblicz chwilową prędkość oraz przyspieszenie chwilowe
\(\displaystyle{ a= \sqrt{a_s^2+a_n^2}=4 \sqrt{5} \ \frac{m}{s^2} \\
a_n= \frac{v^2}{r} \Rightarrow v= \sqrt{a_nr} =4 \sqrt{m} \ \frac{m}{s}}\)
a_n= \frac{v^2}{r} \Rightarrow v= \sqrt{a_nr} =4 \sqrt{m} \ \frac{m}{s}}\)