projekt chwytaka - siły w układzie

Mechanika płynów. Sprężystość. Grawitacja. Inne zagadnienia mechaniki klasycznej.
krypi23
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 1 cze 2019, o 14:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

projekt chwytaka - siły w układzie

Post autor: krypi23 »

Kod: Zaznacz cały

https://imgbb.com/
AU
AU
wym1.png (43.43 KiB) Przejrzano 155 razy
[/url]

Kod: Zaznacz cały

https://imgbb.com/
AU
AU
wym2.png (41.35 KiB) Przejrzano 155 razy
[/url]
[url=https://imgbb.com/]
AU
AU
wym4.png (44.85 KiB) Przejrzano 155 razy
[/url]
[url=https://imgbb.com/]
AU
AU
wym3.png (49.54 KiB) Przejrzano 155 razy
[/url]
[url=https://imgbb.com/]
AU
AU
wym5.png (33.46 KiB) Przejrzano 155 razy
[/url]

Witajcie, mam za zadanie zaprojektować chwytak. Powyżej zamieściłem zdjęcia jak sobie to wymyśliłem. Chwytak przyjmuje dwie pozycje:

1 - Chwytak zamknięty (zdj1, zdj2):
\(\displaystyle{ F_{S1}}\) - siła sprężyny dla chwytaka w stanie zamkniętym

Chwytak jest zamykany poprzez działanie siły \(\displaystyle{ F_{S1}}\). Wartość siły nacisku pojawiającej się na końcu chwytaka \(\displaystyle{ R_{Ay} = N}\) obliczyłem następująco:

wiedząc że moment siły w punkcie B jest równy 0:

\(\displaystyle{ R_{Ay} \cdot a - F_{S1} \cdot g = 0}\),

otrzymuję wzór na siłę \(\displaystyle{ R_{Ay} = F_{S1} \cdot \frac{g}{a}}\)

2 - Chwytak zamknięty (zdj3, zdj4, zdj5):
\(\displaystyle{ F_{S2}}\) - siła sprężyny dla chwytaka w stanie otwartym

Celem jest obliczenie siły P potrzebnej do otwarcia ramion chwytaka na zadaną szerokość \(\displaystyle{ d_{1}}\). Tutaj pojawia się mój problem. Podobnie jak w punkcie pierwszym wiedząc że moment siły w pkt. B jest równy 0 wyznaczam równanie:

\(\displaystyle{ \frac{1}{2} \cdot \left(D-f\right) \cdot \frac{1}{2}P = F_{S2} \cdot g \cdot \cos ( \alpha )}\)

A po przekształceniu otrzymuję wzór na siłę P:

\(\displaystyle{ P = \frac{ 4 \cdot g \cdot \cos ( \alpha ) \cdot F_{S2} }{D-f}}\)

Po podstawieniu wartości (jeżeli zajdzie taka konieczność mogę podać wszystkie wymiary, wartości):

\(\displaystyle{ D = 130 mm, f = 50 mm, g = 25 mm, \alpha = 11.54 st. , F_{S2} = 65.94 N}\)

otrzymuję wartość siły \(\displaystyle{ P \approx 80.759 N}\). Jak widać wartość siły \(\displaystyle{ P}\) jest mocno zbliżona do siły \(\displaystyle{ F_{S2}}\) co wydaje mi się dość dziwne. Zatem w końcu moje pytanie: czy mój sposób obliczeń jest dobry? może nie uwzględniam gdzieś jakiejś siły? A może taka wartość jest prawdopodobna? Będę wdzięczny za każdą podpowiedź.
Ostatnio zmieniony 1 cze 2019, o 16:59 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
StudentIB
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 618
Rejestracja: 9 lut 2015, o 13:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 48 razy

Re: projekt chwytaka - siły w układzie

Post autor: StudentIB »

Wygląda to dobrze, ale mogę się mylić. Korzystasz z jakiejś literatury ?

Tutaj znajdziesz trochę przydatnych informacji:
- materiały dr Felisa ze strony (przykład i projekt2017)
- książki o robotach przemysłowych np. Honczarenki, Moreckiego i Knapczyka oraz Tomaszewskiego
- prace J. Barczyka stricte o chwytakach

Niestety nie spotkałem w żadnym z tych źródeł takiego chwytaka ze sprężyną jak u Ciebie.

P.S. W czym to rysowałeś ?
ODPOWIEDZ