Kulka stalowa opada w szerokim naczyniu wypełnionym olejem transformatorowym o gęstości \(\displaystyle{ \rho= 900 \frac{kg}{m ^{3} }}\) i współczynniku lepkości dynamicznej \(\displaystyle{ \eta= 0,8 \frac{N \cdot s}{m ^{2} }}\) . Uważając ,że prawo Stokesa jest spełnione przy \(\displaystyle{ Re \le}\) (jeśli do wyliczenia \(\displaystyle{ Re}\) jako wielkość \(\displaystyle{ D}\) przyjmuje się średnicę kulki ) znaleźć graniczną wartość średnicy kulki.
Odpowiedź \(\displaystyle{ D=4,6mm}\).
Jakby ktoś tylko napisał z czego skorzystać z jakiego prawa, byłym wdzięczny.
Znaleźć graniczną wartość średnicy kulki
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 20 mar 2019, o 17:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 2 razy
Znaleźć graniczną wartość średnicy kulki
Ostatnio zmieniony 28 maja 2019, o 19:07 przez AiDi, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 618
- Rejestracja: 9 lut 2015, o 13:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 48 razy
Re: Znaleźć graniczną wartość średnicy kulki
Prawo Stokesa jest prawdziwe tylko dla przepływu laminarnego. Zatem żeby zostało spełnione liczba Reynoldsa musi być mniejsza od wartości krytycznej. Dla opływu kuli ta wartość to 1. Zatem mamy zależność:
\(\displaystyle{ Re=\frac{\rho v D}{\eta} < 1}\)
Z tego po podstawieniu danych możesz wyliczyć prędkość.
\(\displaystyle{ Re=\frac{\rho v D}{\eta} < 1}\)
Z tego po podstawieniu danych możesz wyliczyć prędkość.
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 20 mar 2019, o 17:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 2 razy
Re: Znaleźć graniczną wartość średnicy kulki
StudentIB pisze: Z tego po podstawieniu danych możesz wyliczyć prędkość.
Nie wyliczę z tej zależności prędkości ,bo mam dwie niewiadome prędkość i średnicę. Średnica nie jest mi znana, z klucza odpowiedzi wiem że wynosi \(\displaystyle{ D=4,6mm}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 618
- Rejestracja: 9 lut 2015, o 13:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 48 razy
Re: Znaleźć graniczną wartość średnicy kulki
Prędkość można wyliczyć ze wzoru:
\(\displaystyle{ v=\frac{2}{9}\frac{r^2 g (\rho_{k} - \rho_{c})}{\eta}}\)
gdzie: \(\displaystyle{ r}\) - promień kulki, \(\displaystyle{ \rho_{k}}\) - gęstość kulki (stali), \(\displaystyle{ \rho_{c}}\) - gęstość cieczy
W mechanice płynów jak są 2 zmienne to najczęściej stosuje się metodę iteracyjną. Podobne zadanie można znaleźć w książce "Iteracyjne rozwiązywanie zadań z mechaniki płynów" Kołodzieja.
\(\displaystyle{ v=\frac{2}{9}\frac{r^2 g (\rho_{k} - \rho_{c})}{\eta}}\)
gdzie: \(\displaystyle{ r}\) - promień kulki, \(\displaystyle{ \rho_{k}}\) - gęstość kulki (stali), \(\displaystyle{ \rho_{c}}\) - gęstość cieczy
W mechanice płynów jak są 2 zmienne to najczęściej stosuje się metodę iteracyjną. Podobne zadanie można znaleźć w książce "Iteracyjne rozwiązywanie zadań z mechaniki płynów" Kołodzieja.