Komora Howarda i cyklon

Mechanika płynów. Sprężystość. Grawitacja. Inne zagadnienia mechaniki klasycznej.
Salvdeam
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 20 gru 2017, o 20:52
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy

Komora Howarda i cyklon

Post autor: Salvdeam »

W komorze Howarda o długości \(\displaystyle{ L=5m}\) i szerokości \(\displaystyle{ B=2m}\), posiadającej \(\displaystyle{ 36}\) półek oddalonych od siebie na wysokość \(\displaystyle{ h=85mm}\) odpyla się powietrze o objętościowym natężeniu przepływu \(\displaystyle{ 7500 m^3/h}\) od cząstek kwasu benzoesowego. Obliczyć zasadnicze wymiary cyklonu \(\displaystyle{ h, B, R}\), który zastąpiłby w procesie odpylania wyżej wymienioną komorę. gęstość kwasu \(\displaystyle{ =12,66 kg/m^3}\) dla powietrza gęstość \(\displaystyle{ =0,996 kg/m^3}\) , współczynnik lepkości\(\displaystyle{ 2,39 \cdot 10^{-5} kg/m \cdot s}\).
(dodatkowe dane do obliczeń cyklonu: \(\displaystyle{ u=V/a}\); \(\displaystyle{ A=0,3 \cdot h}\) ;\(\displaystyle{ A=0,3 \cdot h^2=B \cdot h; i=1,5; r _0 =0,5R ; u=20m/s}\).

Wyliczyłam prędkość opadania cząstek, lecz nie wiem co dalej zrobić.
\(\displaystyle{ H=36 \cdot 0,085=3,06m}\)
\(\displaystyle{ s=2m \cdot 3,06m=6,12m^2}\)
\(\displaystyle{ u= \frac{2,08}{6,12} =0,35 m/s}\)
\(\displaystyle{ \frac{h}{w} = \frac{L}{u}}\)
\(\displaystyle{ w= \frac{h \cdot u}{L}= \frac{0,085 \cdot 0,35}{5} =0,006 m/s}\)
Ostatnio zmieniony 27 maja 2019, o 22:29 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot. Poprawa wiadomości.
ODPOWIEDZ