Witam mam problem z takim wzorem
Obliczyć wartość delta \(\displaystyle{ E}\), różniczkując wzór (13) oraz przyjmując stałą Poissona \(\displaystyle{ v}\) jako wielkość
tablicową nieobarczoną błędem.
\(\displaystyle{ G= \frac{E}{2(1+v)}}\) Wzór(13)
\(\displaystyle{ v=0, 27\\
E=16,943832 N/m^{2}\\
G=6,6708 N/m^{2}}\)
Obliczyć wartość, różniczkując wzór
Obliczyć wartość, różniczkując wzór
Ostatnio zmieniony 6 maja 2019, o 20:41 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 6882
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
Re: Obliczyć wartość, różniczkując wzór
Wzór ten można napisać tak:
\(\displaystyle{ G = \left( \frac{1}{2(1+ \nu)}\right) \cdot E}\) i wyrażenie w nawiasie mające stałą wartość potraktować jak każdą stałą. Wtedy w formie różniczkowej:
\(\displaystyle{ dG = A dE}\)
Wtedy w formie różnicowej: \(\displaystyle{ \frac{ \Delta G }{\Delta E} = A}\) a przekształcając wzglądem \(\displaystyle{ \Delta G}\)
\(\displaystyle{ \Delta G= \frac{\Delta E}{2 (1 +\nu)}}\)
Czy o to chodzi?
\(\displaystyle{ G = \left( \frac{1}{2(1+ \nu)}\right) \cdot E}\) i wyrażenie w nawiasie mające stałą wartość potraktować jak każdą stałą. Wtedy w formie różniczkowej:
\(\displaystyle{ dG = A dE}\)
Wtedy w formie różnicowej: \(\displaystyle{ \frac{ \Delta G }{\Delta E} = A}\) a przekształcając wzglądem \(\displaystyle{ \Delta G}\)
\(\displaystyle{ \Delta G= \frac{\Delta E}{2 (1 +\nu)}}\)
Czy o to chodzi?