Głębokość zanurzenie w wodzie

Mechanika płynów. Sprężystość. Grawitacja. Inne zagadnienia mechaniki klasycznej.
mech2015
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 76
Rejestracja: 24 sty 2015, o 19:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 2 razy

Głębokość zanurzenie w wodzie

Post autor: mech2015 »

Witam. Problem z zadaniem.
2.5.6
Obliczyć głębokość zanurzenia w wodzie pontonu o ciężarze \(\displaystyle{ G}\) i długości \(\displaystyle{ L}\), którego przekrój pionowy jest trapezem równoramiennym.

Obliczenia.

\(\displaystyle{ \rho \cdot g \cdot V=G}\)
\(\displaystyle{ V= \frac{1}{2} \left( b+x \right) Lh}\)
stąd
\(\displaystyle{ x=b+ \left( \frac{h}{H} \right) \left( a-b \right)}\)
\(\displaystyle{ \frac{a-b}{H}+ h^{2} +2bh- \frac{2G}{\rho \cdot gL}=0}\)
\(\displaystyle{ h= \frac{-bH+H \sqrt{ b^{2}+2 \left( a-b \right) G\rho \cdot g HL } }{a-b}}\)

Takie jest rozwiązanie, mógłby mi ktoś pomóc z wyjaśnieniem dlaczego tak jest, mile widziany rysunek. Nie do końca wiem co oznaczają dane.
Dzieki za przeczytanie
Ostatnio zmieniony 24 sty 2017, o 22:36 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
djoaza
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 233
Rejestracja: 15 mar 2012, o 19:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 57 razy
Pomógł: 7 razy

Głębokość zanurzenie w wodzie

Post autor: djoaza »

A żadnego rysunku do tego zadania nie ma ?
ODPOWIEDZ