Witam
Mam takie zadanie i nie za bardzo wiem jak je rozwiązać...
Na głębokości h=1 m poniżej poziomu wody o gęstości dw = 1000 \(\displaystyle{ \frac{kg}{m^3}}\) znajduje się kulka drewniana, której gęstość dk = 600 \(\displaystyle{ \frac{kg}{m^3}}\). Kulkę tę puszczono. Na jaką wysokość x wyskoczy kulka ponad poziom wody? Siły tarcia pomijamy.
Z góry thx za pomoc, przeszukałem forum znalazłem coś podobnego ale niestety nie rozwiązane
Pozdro
Drewniana kulka wypuszczona spod powierzchni wody
-
- Użytkownik
- Posty: 374
- Rejestracja: 21 cze 2007, o 11:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łostowice
- Pomógł: 146 razy
Drewniana kulka wypuszczona spod powierzchni wody
Jeżeli pomijamy opory to zostaje nam :
energia potencjalna kulki wzrośnie o h + x,
kosztem energi potencjalnej wody z powierzchni do pozycji gdzie była kulka czyli h.
\(\displaystyle{ m_k g h + m_k g x = m_w g h \\
d_k V_k g (h + x) = d_w V_k h \\
h + x = \frac{d_w h}{d_k} \\
x = \frac{d_w h}{d_k} - h = \frac{1000 1}{600} - 1 = \frac{2}{3}m}\)
energia potencjalna kulki wzrośnie o h + x,
kosztem energi potencjalnej wody z powierzchni do pozycji gdzie była kulka czyli h.
\(\displaystyle{ m_k g h + m_k g x = m_w g h \\
d_k V_k g (h + x) = d_w V_k h \\
h + x = \frac{d_w h}{d_k} \\
x = \frac{d_w h}{d_k} - h = \frac{1000 1}{600} - 1 = \frac{2}{3}m}\)