Blok o masie \(\displaystyle{ 4 \ kg}\) slizgajacy sie bez tarcia z predkoscia \(\displaystyle{ v= 16 m/s}\) po poziomej powierzchni natrafia na swojej drogdze na sprezyne ktora sciska kosztem swojej energii kinetycznej. O ile skroci sie sprezyna jezeli jej wspolczynnik sprezystosci \(\displaystyle{ k=200N/m}\)
chodzi mi o wzory nie o podanie rozwiazanie
sprezystosc
- Sylwek
- Użytkownik
- Posty: 2716
- Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 160 razy
- Pomógł: 657 razy
sprezystosc
Wychylenie jest największe, gdy cała energia kinetyczna zamieni się w energię potencjalną sprężystości:
\(\displaystyle{ E_{spr}=E_{k} \\ \frac{kx^2}{2}=\frac{mv^2}{2} \\ kx^2=mv^2 \\ x^2=\frac{mv^2}{k} \\ x=v \sqrt{\frac{m}{k}}}\)
O energii potencjalnej sprężystości możesz poczytać np. tutaj:
\(\displaystyle{ E_{spr}=E_{k} \\ \frac{kx^2}{2}=\frac{mv^2}{2} \\ kx^2=mv^2 \\ x^2=\frac{mv^2}{k} \\ x=v \sqrt{\frac{m}{k}}}\)
O energii potencjalnej sprężystości możesz poczytać np. tutaj:
Kod: Zaznacz cały
http://www.daktik.rubikon.pl/Slowniczek/en_energia_sprezystosci.htm