Źródło punktowe.
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 13 lut 2014, o 00:59
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
Źródło punktowe.
Szukałam w google i nie znalazłam jasnej odpowiedzi. Co to jest źródło punktowe i jego rodzaje . Chodzi o opływ walca? Z góry dziękuję za wyjaśnienie.
- steal
- Użytkownik
- Posty: 1043
- Rejestracja: 7 lut 2007, o 18:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Białystok|Warszawa
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 160 razy
Źródło punktowe.
Przepływ potencjalny opisany potencjałem prędkości \(\displaystyle{ \varphi}\) o postaci:
\(\displaystyle{ \varphi = \frac{Q}{2\pi}\ln r}\)
oraz funkcją prądu \(\displaystyle{ \phi}\):
\(\displaystyle{ \Psi = \frac{Q}{2\pi}{2\pi}\theta}\)
nazwiemy źródłem o natężeniu \(\displaystyle{ Q}\).
W przypadku, gdy płyn dopływa, to funkcje \(\displaystyle{ \varphi, \Psi}\) będą się różniły tylko znakiem, a przepływ nazwiemy upustem.
Natomiast opływ walca otrzyma się przez złożenie przepływu prostoliniowego i dipola (źródła podwójnego).
\(\displaystyle{ \varphi = \frac{Q}{2\pi}\ln r}\)
oraz funkcją prądu \(\displaystyle{ \phi}\):
\(\displaystyle{ \Psi = \frac{Q}{2\pi}{2\pi}\theta}\)
nazwiemy źródłem o natężeniu \(\displaystyle{ Q}\).
W przypadku, gdy płyn dopływa, to funkcje \(\displaystyle{ \varphi, \Psi}\) będą się różniły tylko znakiem, a przepływ nazwiemy upustem.
Natomiast opływ walca otrzyma się przez złożenie przepływu prostoliniowego i dipola (źródła podwójnego).