Siła grawitacji
-
- Użytkownik
- Posty: 35
- Rejestracja: 11 mar 2006, o 08:28
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poland
- Podziękował: 9 razy
Siła grawitacji
Oblicz ile razy mniejsza jest siła grawitacji działającej na ciało umieszczone w odległości równej pięciu promieniom Ziemi (licząc od jej środka) od wartości siły grawitacji działającej na to ciało na powierzchni Ziemi.
-
- Użytkownik
- Posty: 8601
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 1816 razy
Siła grawitacji
F1 - siła na powierzchni Ziemi
F2 - siła w odl. 5R od środka Ziemi
\(\displaystyle{ F_1 = G \frac{Mm}{R^2}\\
F_2 = G \frac{Mm}{(5R)^2} = G \frac{Mm}{25R^2}\\
\frac{F_1}{F_2} = 25}\)
Czyli w odl. 5R od środka Ziemi siła przyciągania grawitacyjnego jest 25 razy mniejsza niż na powierzchni Ziemi.
F2 - siła w odl. 5R od środka Ziemi
\(\displaystyle{ F_1 = G \frac{Mm}{R^2}\\
F_2 = G \frac{Mm}{(5R)^2} = G \frac{Mm}{25R^2}\\
\frac{F_1}{F_2} = 25}\)
Czyli w odl. 5R od środka Ziemi siła przyciągania grawitacyjnego jest 25 razy mniejsza niż na powierzchni Ziemi.