Równe siły działające na dno naczynia i powierzchnię boczną

Mechanika płynów. Sprężystość. Grawitacja. Inne zagadnienia mechaniki klasycznej.
squared
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1017
Rejestracja: 21 mar 2009, o 11:11
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 167 razy
Pomógł: 152 razy

Równe siły działające na dno naczynia i powierzchnię boczną

Post autor: squared »

Do naczynia cylindrycznego o promieniu \(\displaystyle{ r}\) nalano tyle cieczy o gęstości \(\displaystyle{ d}\), że siła z jaką ciecz działa na powierzchnię boczną naczynia jest równa tej z jaką działa na dno. Oblicz wysokość słupa cieczy.

Nie mam pojęcia jak rozwiązać to zadanie. Próbowałem różnymi sposobami, nigdy mi nie wychodziło
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

Równe siły działające na dno naczynia i powierzchnię boczną

Post autor: Chromosom »

promien \(\displaystyle{ r}\), gestosc \(\displaystyle{ d}\), czyli sila parcia dzialajaca na dolna scianke to \(\displaystyle{ F=pS=\pi r^2dgh}\), natomiast nacisk wywierany na boczna scianke przez cienka warstwe znajdujaca sie na glebokosci \(\displaystyle{ x}\) wynosi \(\displaystyle{ \mbox{d}F=dgx\cdot\mbox{d}S=dgx\cdot2\pi r\mbox{d}x}\), tak wiec musi zachodzic \(\displaystyle{ \pi r^2dgh=\int\limits^{h}_{0}2\pi rdgx\mbox{d}x}\) gdzie h jest niewiadoma
squared
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1017
Rejestracja: 21 mar 2009, o 11:11
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 167 razy
Pomógł: 152 razy

Równe siły działające na dno naczynia i powierzchnię boczną

Post autor: squared »

Bez użycia całek czy co tam użyłeś nie da się tego obliczyć ?
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

Równe siły działające na dno naczynia i powierzchnię boczną

Post autor: Chromosom »

raczej nie bo sila zalezy w sposob ciagly od wysokosci ,nie wydaje mi sie zeby istnial inny sposob niz calkowanie. Ewentualnie mozesz rozpisac z definicji granice \(\displaystyle{ F=\lim_{n\to\infty}\sum\limits^n_{i=1}F_i=\lim_{n\to\infty}\sum\limits^n_{i=1}dgx_i\cdot2\pi r\Delta x_i}\) ,wtedy nie korzystasz z calki
Awatar użytkownika
steal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1043
Rejestracja: 7 lut 2007, o 18:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Białystok|Warszawa
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 160 razy

Równe siły działające na dno naczynia i powierzchnię boczną

Post autor: steal »

Chromosom pisze:gestosc \(\displaystyle{ d}\) (...) \(\displaystyle{ \mbox{d}F=dgx\cdot\mbox{d}S=dgx\cdot2\pi r\mbox{d}x}\)
Niefortunne dobranie oznaczenia na gęstość, nie sądzisz?
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

Równe siły działające na dno naczynia i powierzchnię boczną

Post autor: Chromosom »

tez mi sie tak wydaje, chcialem dodac komentarz ale uznalem ze autor sie domysli:)
rumcajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 57
Rejestracja: 14 gru 2008, o 00:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rz
Pomógł: 7 razy

Równe siły działające na dno naczynia i powierzchnię boczną

Post autor: rumcajs »

Można to zrobić bez użycia całek.
Wystarczy zauważyć, że ciśnienie w połowie wysokości ścianki jest średnią arytmetyczną ciśnienia na wysokości \(\displaystyle{ x}\) i \(\displaystyle{ H-x}\) dla dowolnego x.

Wtedy całkowita siła jest równa ciśnieniu w połowie wysokości pomnożonemu przez pole powierzchni bocznej.
ODPOWIEDZ