Chciałbym policzyć drogę przebytą przez ciało rzucone do góry z prędkością początkową \(\displaystyle{ v_{0}}\).
Coś zacząłem ale nie wiem czy nie kłamie:
\(\displaystyle{ x=v_{0}\cdot t + \int v dt}\)
\(\displaystyle{ a=\frac{dv}{dt} \Rightarrow dt=\frac{dv}{a}}\)
podstawiając:
\(\displaystyle{ x=v_{0}\cdot t + \int \frac{1}{a} v dv}\)
gdzie \(\displaystyle{ a}\) powinien być \(\displaystyle{ a=G\frac{M}{R^{2}}}\)
jeśli nie przekłamałem nic po drodze to podstawiając:
\(\displaystyle{ x=v_{0}\cdot t - \frac{1}{GM} \int R^{2} v dv}\)
teraz nie wiem jak powiązać \(\displaystyle{ v}\) i \(\displaystyle{ R}\). A może źle brnę? Pomóżcie.
Droga ciała rzuconego pionowo do góry (zmiany grawitacji)
-
- Użytkownik
- Posty: 103
- Rejestracja: 19 paź 2009, o 16:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sosnowiec
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 18 razy
Droga ciała rzuconego pionowo do góry (zmiany grawitacji)
Jeżeli ruch odbywa się na Ziemi to:
\(\displaystyle{ s=V _{0}t- \frac{gt ^{2}}{2}}\)
Tutaj masz drogę do zatrzymania się ciała (było rzucone do góry, prędkość się zmniejszała aż spadła do 0).
Teraz liczysz w czasie spadania (z racji tego że pr. początkowa jest tutaj zero to korzystasz ze tego samego wzoru, zamieniasz jedynie różnicę na sumę - wcześniej prędkość malała, teraz będzie rosnąć).
\(\displaystyle{ s=V _{0}t+ \frac{gt ^{2} }{2}}\)
\(\displaystyle{ s= \frac{gt ^{2} }{2}}\)
I dodajesz do siebie te drogi.
*Można było policzyć to od razu mnożąc 1-szą drogę przez 2 ale to rozwiązanie będzie pełniejsze.
\(\displaystyle{ s=V _{0}t- \frac{gt ^{2}}{2}}\)
Tutaj masz drogę do zatrzymania się ciała (było rzucone do góry, prędkość się zmniejszała aż spadła do 0).
Teraz liczysz w czasie spadania (z racji tego że pr. początkowa jest tutaj zero to korzystasz ze tego samego wzoru, zamieniasz jedynie różnicę na sumę - wcześniej prędkość malała, teraz będzie rosnąć).
\(\displaystyle{ s=V _{0}t+ \frac{gt ^{2} }{2}}\)
\(\displaystyle{ s= \frac{gt ^{2} }{2}}\)
I dodajesz do siebie te drogi.
*Można było policzyć to od razu mnożąc 1-szą drogę przez 2 ale to rozwiązanie będzie pełniejsze.
- patryk007
- Użytkownik
- Posty: 427
- Rejestracja: 1 kwie 2006, o 22:43
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 1 raz
Droga ciała rzuconego pionowo do góry (zmiany grawitacji)
Sorry, nie dodałem, w wątku (tylko w temacie), że mamy uwzględnić zmiany grawitacji w zależności od odległości od środka Ziemi (\(\displaystyle{ R}\)).
Więc wątek jak najbardziej dalej aktualny. Anyone?
Więc wątek jak najbardziej dalej aktualny. Anyone?