parcie hydrostatyczne
- gufox
- Użytkownik
- Posty: 978
- Rejestracja: 28 paź 2008, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 56 razy
- Pomógł: 89 razy
parcie hydrostatyczne
W otwartym zbiorniku o podstawie kwadratowej b=1 znajduja sie 2 nie mieszajace sie ciecze o gestosci \(\displaystyle{ \varrho _{1} i \varrho _{2}}\) Znajac glebokosc obu cieczy \(\displaystyle{ h _{1} i h _{2}}\) Obliczyc calkowite parcie na jedna ze scian bocznych.
Dane:
\(\displaystyle{ \varrho _{1}=1000 \frac{kg}{m ^{3} }}\)
\(\displaystyle{ \varrho _{2}=800 \frac{kg}{m ^{3} }}\)
\(\displaystyle{ h _{1}=1,0m}\)
\(\displaystyle{ h _{2}=0,5m}\)
Szukane:
\(\displaystyle{ P _{x} = ?}\)
Dziekuje za pomoc
Dane:
\(\displaystyle{ \varrho _{1}=1000 \frac{kg}{m ^{3} }}\)
\(\displaystyle{ \varrho _{2}=800 \frac{kg}{m ^{3} }}\)
\(\displaystyle{ h _{1}=1,0m}\)
\(\displaystyle{ h _{2}=0,5m}\)
Szukane:
\(\displaystyle{ P _{x} = ?}\)
Dziekuje za pomoc
-
- Użytkownik
- Posty: 564
- Rejestracja: 30 lip 2009, o 09:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 122 razy
parcie hydrostatyczne
Na sciany dzialaja dwie sily:
\(\displaystyle{ N _{1} = \rho _{1} \cdot h _{0} \cdot g \cdot S}\),
gdzie:
\(\displaystyle{ \rho _{1} = 1000 [ \frac{kg}{m^3} ]}\)
\(\displaystyle{ h _{0}}\) - glebokosc srodka ciezkosci \(\displaystyle{ = 0,5 [m]}\)
\(\displaystyle{ S = 1 [m^2]}\)
\(\displaystyle{ N _{1} = 4905 [N]}\)
\(\displaystyle{ N _{2} = \rho _{2} \cdot h _{0'} \cdot g \cdot S _{2}}\)
\(\displaystyle{ \rho _{2} = 800 [ \frac{kg}{m^3} ]}\)
\(\displaystyle{ h _{0'}}\) - glebokosc srodka ciezkosci \(\displaystyle{ = 1,25 [m]}\)
\(\displaystyle{ S = 0,5 [m^2]}\)
\(\displaystyle{ N _{2} = 4905 [N]}\)
\(\displaystyle{ N _{c} = N _{2} + N _{1} = 9,81 [kN]}\)
\(\displaystyle{ N _{1} = \rho _{1} \cdot h _{0} \cdot g \cdot S}\),
gdzie:
\(\displaystyle{ \rho _{1} = 1000 [ \frac{kg}{m^3} ]}\)
\(\displaystyle{ h _{0}}\) - glebokosc srodka ciezkosci \(\displaystyle{ = 0,5 [m]}\)
\(\displaystyle{ S = 1 [m^2]}\)
\(\displaystyle{ N _{1} = 4905 [N]}\)
\(\displaystyle{ N _{2} = \rho _{2} \cdot h _{0'} \cdot g \cdot S _{2}}\)
\(\displaystyle{ \rho _{2} = 800 [ \frac{kg}{m^3} ]}\)
\(\displaystyle{ h _{0'}}\) - glebokosc srodka ciezkosci \(\displaystyle{ = 1,25 [m]}\)
\(\displaystyle{ S = 0,5 [m^2]}\)
\(\displaystyle{ N _{2} = 4905 [N]}\)
\(\displaystyle{ N _{c} = N _{2} + N _{1} = 9,81 [kN]}\)
Ostatnio zmieniony 5 gru 2009, o 14:16 przez bayo84, łącznie zmieniany 4 razy.
- gufox
- Użytkownik
- Posty: 978
- Rejestracja: 28 paź 2008, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 56 razy
- Pomógł: 89 razy
parcie hydrostatyczne
tez tak to probowalem liczyc, mnozylem *9,81 czyli wyniki mamy identyczne, ale w ksiazke jest odpowiedz parcie calkowite na kazda ze scian N=9810 Nbayo84 pisze:Na sciany dzialaja dwie sily:
\(\displaystyle{ N _{1} = \rho _{1} \cdot h _{0} \cdot g \cdot S}\),
gdzie:
\(\displaystyle{ \rho _{1} = 1000 [ \frac{kg}{m^3} ]}\)
\(\displaystyle{ h _{0}}\) - glebokosc srodka ciezkosci \(\displaystyle{ = 0,5 [m]}\)
\(\displaystyle{ S = 1 [m^2]}\)
\(\displaystyle{ N _{1} = 5000 [N]}\)
\(\displaystyle{ N _{2} = \rho _{2} \cdot h _{0'} \cdot g \cdot S _{2}}\)
\(\displaystyle{ \rho _{2} = 800 [ \frac{kg}{m^3} ]}\)
\(\displaystyle{ h _{0'}}\) - glebokosc srodka ciezkosci \(\displaystyle{ = 0,25 [m]}\)
\(\displaystyle{ S = 0,5 [m^2]}\)
\(\displaystyle{ N _{2} = 1000 [N]}\)
\(\displaystyle{ N _{c} = N _{2} + N _{1} = 6 [kN]}\)
Gdzie jest blad? :/
- gufox
- Użytkownik
- Posty: 978
- Rejestracja: 28 paź 2008, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 56 razy
- Pomógł: 89 razy
parcie hydrostatyczne
bayo84 pisze:Mam:
\(\displaystyle{ h _{0'} =1,25 [m]}\)
Zgadza sie, dzieki wielkie za pomoc.
Mam jeszcze bardzo podobne zadanko:
Dany jest zbiornik o ksztalcie granistoslupa o podstawie kwadratowej (a) wypelniony woda do glebokosci h. Na swobodnym zwerciadle wody spoczywa tlok o masie M, nad nim znajduje sie sprezone powietrze o cisnieniu bezwzglednym Po. Oblicz calkowite parcie hydrostatyczne na jedna z bocznych scian zbiornika.
Dane:
\(\displaystyle{ a=0,5 m}\)
\(\displaystyle{ h=3m}\)
\(\displaystyle{ \varrho _{w} =1000 \frac{kg}{m ^{3} }}\)
\(\displaystyle{ M=800kg}\)
\(\displaystyle{ p _{o}=1,1 \cdot 10 ^{-5}pascala}\)
obliczam cisnienie tloka:
\(\displaystyle{ \frac{Mg}{A}= \frac{800 \cdot 9,81}{0,25}= 31392 Pa}\)
dalej:
\(\displaystyle{ 1,1 \cdot 10 ^{5}=110000 Pa}\)
cisnienie hydrostatyczne samej wody:
\(\displaystyle{ N=\varrho _{w} \cdot \frac{1}{2}h _{0} \cdot g \cdot S}\)
i to umiem policzyc, nie wiem natomiast gdzie wrzucic w obliczeniach to wyliczone cisnienie tloka i cisnienie gazu?
-
- Użytkownik
- Posty: 564
- Rejestracja: 30 lip 2009, o 09:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 122 razy
parcie hydrostatyczne
Z Prawa Pascala wiemy, ze:
Czyli:
\(\displaystyle{ N _{c} = N + 31392 \cdot a \cdot h + p _{w} \cdot a \cdot h}\)
\(\displaystyle{ a,h [m]}\)
Pamietaj, ze jezeli mamy do czynienia z warunkami normalnymi to na tlok dziala cisnienie wzgledne \(\displaystyle{ p_{o} = p _{w} + p_{atm}}\)
Kod: Zaznacz cały
Ciśnienie zewnętrzne wywierane na ciecz lub gaz znajdujące się w naczyniu zamkniętym rozchodzi się jednakowo we wszystkich kierunkach.
\(\displaystyle{ N _{c} = N + 31392 \cdot a \cdot h + p _{w} \cdot a \cdot h}\)
\(\displaystyle{ a,h [m]}\)
Pamietaj, ze jezeli mamy do czynienia z warunkami normalnymi to na tlok dziala cisnienie wzgledne \(\displaystyle{ p_{o} = p _{w} + p_{atm}}\)
Ostatnio zmieniony 5 gru 2009, o 16:30 przez bayo84, łącznie zmieniany 2 razy.
- gufox
- Użytkownik
- Posty: 978
- Rejestracja: 28 paź 2008, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 56 razy
- Pomógł: 89 razy
parcie hydrostatyczne
wynik w ksiaze to pracie calkowie na kazda ze scian zbiornika 84160 N,bayo84 pisze:Z Prawa Pascala wiemy, ze:
Czyli:Kod: Zaznacz cały
Ciśnienie zewnętrzne wywierane na ciecz lub gaz znajdujące się w naczyniu zamkniętym rozchodzi się jednakowo we wszystkich kierunkach.
\(\displaystyle{ N _{c} = N + 31392 \cdot a \cdot h + 110000 \cdot a \cdot h}\)
\(\displaystyle{ a,h [mm]}\)
nie wychodzi mi to, jesli moglbym porosic o zrobienie obliczen. Dziekuje.
- gufox
- Użytkownik
- Posty: 978
- Rejestracja: 28 paź 2008, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 56 razy
- Pomógł: 89 razy
parcie hydrostatyczne
nie czaje tego: (110000-100000) co to za roznica? to jest roznica miedzy cisnieniem gazu a cisnieniem atmosferycznym? czy jak? to jest wlasnie to cos co mi brakowalo
-
- Użytkownik
- Posty: 564
- Rejestracja: 30 lip 2009, o 09:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 122 razy
parcie hydrostatyczne
Rozdzial cisnienie wzgledne i bezwzgledne.
Tak to jest nadcisnienie gazu nad tlokiem, czyli wartosc o ile cisnienie gazu nad tlokiem jest wieksze od cisnienia atmosferycznego.
parcie hydrostatyczne
Oblicz wartość wektora wypadkowego parcia hydrostatycznego działającego na pionową ścianę zbiornika. Napełnienie zbiornika h=5m , długość ściany b=10m, ciężar wody 9810 oraz a=2m. Dodatkowo znaleźć położenie środka parcia Rozwiązać metoda analityczną i graficzną.
-- 6 mar 2010, o 10:33 --
Prosze o odp co to jest to 'a'
-- 6 mar 2010, o 10:33 --
Prosze o odp co to jest to 'a'