Czas przyciągania

login1977
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 127
Rejestracja: 27 paź 2017, o 17:49
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 2 razy

Czas przyciągania

Post autor: login1977 »

Czy istnieje wzór na czas po którym nastąpi przyciągnięcie dwóch ciał? Niech \(\displaystyle{ t}\) będzie czasem po którym nastąpi przyciągnięcie. Czy \(\displaystyle{ t}\) spełnia wzór \(\displaystyle{ F= \frac{Mm}{t ^{2} r^{2} } }\). Czy wzór ten działa też w mechanice kwantowej?
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7910
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1670 razy

Re: Czas przyciągania

Post autor: janusz47 »

Przedstawiony wzór nie ma sensu \(\displaystyle{ \frac{kg^2}{s^2 \cdot m^2} ? }\)
Awatar użytkownika
AiDi
Moderator
Moderator
Posty: 3841
Rejestracja: 25 maja 2009, o 22:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 45 razy
Pomógł: 702 razy

Re: Czas przyciągania

Post autor: AiDi »

Zdefiniuj w ogóle "czas po którym nastąpi przyciąganie". W newtonowskiej grawitacji ciała przyciągają się w każdej chwili i z każdej odległości.
Czy wzór ten działa też w mechanice kwantowej?
Jeśli \(\displaystyle{ F}\) ma oznaczać siłę, to niestety w mechanice kwantowej nie używa się pojęcia siły.
login1977
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 127
Rejestracja: 27 paź 2017, o 17:49
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 2 razy

Re: Czas przyciągania

Post autor: login1977 »

A taki wzór: \(\displaystyle{ F= \frac{r}{ t^{2} }(M+m) }\) ?
Awatar użytkownika
AiDi
Moderator
Moderator
Posty: 3841
Rejestracja: 25 maja 2009, o 22:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 45 razy
Pomógł: 702 razy

Re: Czas przyciągania

Post autor: AiDi »

Ale skąd Ty to bierzesz? I czym jest ten "czas po którym nastąpi przyciąganie"? Jak mamy prowadzić jakiekolwiek rozważania bez zdefiniowania tego czego szukamy? Tak się fizyki nie uprawia.
login1977
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 127
Rejestracja: 27 paź 2017, o 17:49
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 2 razy

Re: Czas przyciągania

Post autor: login1977 »

Sorry. Nie ma tematu.

Dodano po 23 godzinach 19 minutach 46 sekundach:
Jeśli \(\displaystyle{ F}\) ma oznaczać siłę, to niestety w mechanice kwantowej nie używa się pojęcia siły.
Cytat z książki Lee Smolina: "Następnie wykorzystujemy równanie opisujące zmiany układu kwantowego w czasie, aby przewidywać częstotliwości drgań układu. Podstawiamy do równania masy cząstek wchodzących w skład układu i działające między nimi SIŁY, a jako wynik uzyskujemy widmo częstotliwości drgań, które z kolei zamieniane jest na energię drgań".
Awatar użytkownika
AiDi
Moderator
Moderator
Posty: 3841
Rejestracja: 25 maja 2009, o 22:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 45 razy
Pomógł: 702 razy

Re: Czas przyciągania

Post autor: AiDi »

To książka popularnonaukowa, zatem autor dostosowuje swój język do czytelników. Zresztą tego słowa używa się też i w podręcznikach, ale w bardzo luźnym znaczeniu. Ścisłe pojęcie siły w formalizmie fizyki kwantowej (w szczególności relatywistycznej) nie jest używane, bo często po prostu nie ma ono sensu. Nie jest to też żaden problem, bo formalizm lagranżowski/hamiltonowski, który stanowi język praktycznie wszystkich teorii fizycznych, świetnie sobie bez sił radzi.
Yaroo10
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 17 lip 2020, o 10:24
Płeć: Mężczyzna
wiek: 25
Lokalizacja: Olsztyn
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 1 raz

Re: Czas przyciągania

Post autor: Yaroo10 »

\(\displaystyle{ t = \pi \sqrt{ \frac{ R^{3} }{8GM} } }\)

Poniżej zamieszczam link do wyprowadzenia.... jeśli w ogóle o takie przyciąganie chodziło xD

Kod: Zaznacz cały

https://www.youtube.com/watch?v=OtUdGdcfUcE
Awatar użytkownika
AiDi
Moderator
Moderator
Posty: 3841
Rejestracja: 25 maja 2009, o 22:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 45 razy
Pomógł: 702 razy

Re: Czas przyciągania

Post autor: AiDi »

Yaroo10 pisze: 1 sty 2022, o 08:01 jeśli w ogóle o takie przyciąganie chodziło xD
Nie, nie o to chodziło :P
ODPOWIEDZ