Jaka jest podstawowa cecha każdej wielkości fizycznej?

Maksior
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 6 gru 2018, o 17:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ptaszkowa
Podziękował: 1 raz

Jaka jest podstawowa cecha każdej wielkości fizycznej?

Post autor: Maksior »

Jak w temacie wie ktoś może jaka jest podstawowa cecha każdej wielkości fizycznej?

Z góry dzięki
Awatar użytkownika
Peter Zof
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 585
Rejestracja: 30 cze 2012, o 16:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa (MIMUW) / Pułtusk
Podziękował: 88 razy
Pomógł: 66 razy

Jaka jest podstawowa cecha każdej wielkości fizycznej?

Post autor: Peter Zof »

Piękna definicja znajduje się na naszej polskiej wikipedii....

Wielkość fizyczna - właściwość fizyczna ciała lub zjawiska, którą można określić ilościowo, czyli zmierzyć.
Maksior
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 6 gru 2018, o 17:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ptaszkowa
Podziękował: 1 raz

Jaka jest podstawowa cecha każdej wielkości fizycznej?

Post autor: Maksior »

Tak znam tą definicję, ale nadal nie wiem jaka jest jedna cecha wspólna każdej wielkości fizycznej... Myślałem czy nie jest to aby jednostka.
Awatar użytkownika
Peter Zof
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 585
Rejestracja: 30 cze 2012, o 16:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa (MIMUW) / Pułtusk
Podziękował: 88 razy
Pomógł: 66 razy

Re: Jaka jest podstawowa cecha każdej wielkości fizycznej?

Post autor: Peter Zof »

Zacznijmy od najprostszych wielkości fizycznych, wielkości skalarnych. Wielkości skalarne wyraża się w postaci \(\displaystyle{ \alpha \cdot \mathbf{u}}\), gdzie \(\displaystyle{ \alpha}\) jest (powiedzmy) liczbą rzeczywistą, a \(\displaystyle{ \mathbf{u}}\) jednostką. Przykładowo prędkość światła (która jest akurat stałą fizyczną) to \(\displaystyle{ c=299792458 \left[\frac{\mathbf{m}}{\mathbf{s}}\right]}\). Dalej mamy wielkości wektorowe. Tu na pewno słyszałeś o czymś takim jak prędkość (wektor prędkości, szybkość - jako moduł wektora prędkości). W samej mechanice klasycznej pojawiają się bardziej skomplikowane wielkości, które opisuje się tak zwanymi tensorami. Nie każda wielkość fizyczna musi mieć też swoją jednostkę. Stosunek masy spoczynkowej protonu do masy spoczynkowej elektronu jest stałą fizyczną, która jest po prostu liczbą. Tak więc ja trzymałbym się tego, że cechą wspólną każdej wielkości fizycznej jest możliwość ilościowego jej opisu poprzez pomiar. Być może ktoś inny będzie mieć lepszy pomysł.
Awatar użytkownika
AiDi
Moderator
Moderator
Posty: 3843
Rejestracja: 25 maja 2009, o 22:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 45 razy
Pomógł: 702 razy

Re: Jaka jest podstawowa cecha każdej wielkości fizycznej?

Post autor: AiDi »

Cóż, potencjał elektrostatyczny, czy też wektorowy potencjał magnetyczny nie są mierzalne, a ciężko ich nie nazwać wielkościami fizycznymi. Ja bym stawiał na jednostkę, albo na samą możliwość ilościowego opisu, ale z wyłączeniem 'pomiaru'.
Maksior
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 6 gru 2018, o 17:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ptaszkowa
Podziękował: 1 raz

Jaka jest podstawowa cecha każdej wielkości fizycznej?

Post autor: Maksior »

Dobra dzięki właśnie o to mi chodziło też obstawiam, że chodzi tutaj o jednostkę.
Ostatnio zmieniony 7 gru 2018, o 21:06 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
kruszewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6882
Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 1112 razy

Re: Jaka jest podstawowa cecha każdej wielkości fizycznej?

Post autor: kruszewski »

Moim zdaniem jest nią podzielność przez inną wielkość fizyczną uznaną za podstawową bez utraty cechy fizycznej przez iloraz.
Maksior
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 6 gru 2018, o 17:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ptaszkowa
Podziękował: 1 raz

Jaka jest podstawowa cecha każdej wielkości fizycznej?

Post autor: Maksior »

Już znam odpowiedź na moje pytanie.
Podstawową cechą wielkości fizycznej jest możliwość dokonywania jej pomiaru.
Awatar użytkownika
AiDi
Moderator
Moderator
Posty: 3843
Rejestracja: 25 maja 2009, o 22:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 45 razy
Pomógł: 702 razy

Re: Jaka jest podstawowa cecha każdej wielkości fizycznej?

Post autor: AiDi »

No to czekam aż ten który uważa to za poprawną odpowiedź dokona pomiaru np. energii potencjalnej... Ktoś chyba spał na wykładach z mechaniki i elektrodynamiki. W kwantowej teorii pola też nie raz korzysta się z tego, że energia całkowita jako taka mierzalna nie jest, więc można bezkarnie przyjąć, że jest równa zeru.
Maksior
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 6 gru 2018, o 17:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ptaszkowa
Podziękował: 1 raz

Re: Jaka jest podstawowa cecha każdej wielkości fizycznej?

Post autor: Maksior »

Ta odpowiedź pochodzi z jednego z podręczników do fizyki także opieram się tutaj na wiedzy autora.
Awatar użytkownika
AiDi
Moderator
Moderator
Posty: 3843
Rejestracja: 25 maja 2009, o 22:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 45 razy
Pomógł: 702 razy

Re: Jaka jest podstawowa cecha każdej wielkości fizycznej?

Post autor: AiDi »

No cóż, autorom podręczników też zdarzają się wpadki. Taka definicja wielkości fizycznej jaką zwykle się podaje całkowicie pomija to co się działo w fizyce XX wieku. Z drugiej strony, nie każdy musi wiedzieć co się działo
ODPOWIEDZ