grawitacja a elektromagnetyzm
-
- Użytkownik
- Posty: 61
- Rejestracja: 18 mar 2017, o 19:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poland
- Podziękował: 4 razy
grawitacja a elektromagnetyzm
Ruch elektronów wokół jądra powodują siły elektromagnetyczne, a ruch planet wokół Słońca- grawitacja.
Podobno te dwa oddziaływania działają zarówno w mikro jak i makroświecie.
Ale dlaczego w atomie wpływ grawitacji jest mały? Ze względu na małą masę cząstek elementarnych? Ale są niewielkie odległości między nimi... i jak wpływa grawitacja na to?
I elektromagnetyzm- Ziemia wytwarza pole magnetyczne- a co z elektrycznym?
Podobno te dwa oddziaływania działają zarówno w mikro jak i makroświecie.
Ale dlaczego w atomie wpływ grawitacji jest mały? Ze względu na małą masę cząstek elementarnych? Ale są niewielkie odległości między nimi... i jak wpływa grawitacja na to?
I elektromagnetyzm- Ziemia wytwarza pole magnetyczne- a co z elektrycznym?
- AiDi
- Moderator
- Posty: 3843
- Rejestracja: 25 maja 2009, o 22:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 45 razy
- Pomógł: 702 razy
grawitacja a elektromagnetyzm
Klasycznie rzecz biorąc: siła grawitacji między dwoma elektronami odległymi o \(\displaystyle{ 1m}\) jest około \(\displaystyle{ 10^{42}}\) razy mniejsza niż siła Coulomba. Argument wystarczy?Adamek2002 pisze:Ale dlaczego w atomie wpływ grawitacji jest mały? Ze względu na małą masę cząstek elementarnych?
Też wytwarza.I elektromagnetyzm- Ziemia wytwarza pole magnetyczne- a co z elektrycznym?
EDIT: Poprawiłem to wyżej, bo napisałem nieprawdę.
-
- Użytkownik
- Posty: 61
- Rejestracja: 18 mar 2017, o 19:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poland
- Podziękował: 4 razy
Re: grawitacja a elektromagnetyzm
Argument wystarczy tylko czy on wynika ze wzoru na siłę grawitacji \(\displaystyle{ F=\frac{M_{e} \cdot M_{e}}{r^{2}}}\) gdzie \(\displaystyle{ M_{e}}\) to masa elektronu a \(\displaystyle{ r}\) odległość między nimi?
I czy między Słońcem a Ziemią działa siła elektromagnetyczna i jaką ma wartość, bo grawitacja wiem, że w tym przypadku duuużą.
W atmosferze ziemskiej można wyróżnić magnetosferę. Czy Ziemię można potraktować jako kondensator?
Zmienne pole magnetyczne wywołuje zmienne pole elektryczne. Skoro Ziemia wytwarza pole magnetyczne to czemu nie może elektryczne?
I czy między Słońcem a Ziemią działa siła elektromagnetyczna i jaką ma wartość, bo grawitacja wiem, że w tym przypadku duuużą.
W atmosferze ziemskiej można wyróżnić magnetosferę. Czy Ziemię można potraktować jako kondensator?
Zmienne pole magnetyczne wywołuje zmienne pole elektryczne. Skoro Ziemia wytwarza pole magnetyczne to czemu nie może elektryczne?
- AiDi
- Moderator
- Posty: 3843
- Rejestracja: 25 maja 2009, o 22:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 45 razy
- Pomógł: 702 razy
Re: grawitacja a elektromagnetyzm
Tak, tylko zgubiłeś \(\displaystyle{ G}\).Adamek2002 pisze:Argument wystarczy tylko czy on wynika ze wzoru na siłę grawitacji \(\displaystyle{ F=\frac{M_{e} \cdot M_{e}}{r^{2}}}\) gdzie \(\displaystyle{ M_{e}}\) to masa elektronu a r odległość między nimi?
Jeśli działa, to na tyle mała, że się o niej nie mówi. Ja nic o tym nie wiemI czy między Słońcem a Ziemią działa siła elektromagnetyczna i jaką ma wartość, bo grawitacja wiem, że w tym przypadku duuużą.
Można. Jak się dowiedziałem, Ziemia jest naładowana ujemnie i pole elektryczne jest przy niej niezerowe - sięga aż do jonosfery. Ale szczegółów nie znam, to się nie wypowiem. PogooglujW atmosferze ziemskiej można wyróżnić magnetosferę. Czy Ziemię można potraktować jako kondensator?
To wtedy nie Ziemia wytwarza, tylko pole magnetyczne. A że pole magnetyczne jest zmienne to na pewno wytwarza (zgodnie z prawami Maxwella) elektryczne.Zmienne pole magnetyczne wywołuje zmienne pole elektryczne. Skoro Ziemia wytwarza pole magnetyczne to czemu nie może elektryczne?
-
- Użytkownik
- Posty: 61
- Rejestracja: 18 mar 2017, o 19:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poland
- Podziękował: 4 razy
Re: grawitacja a elektromagnetyzm
Dziękuję.
A czy Pan może wie dlaczego grawitacja odgrywa ważną rolę w skali makroświata- a dlaczego nie elektromagnetyzm? Dlaczego siły elektromagnetyczne są rzekomo mniejsze między ciałami niebieskimi od grawitacji?
A czy Pan może wie dlaczego grawitacja odgrywa ważną rolę w skali makroświata- a dlaczego nie elektromagnetyzm? Dlaczego siły elektromagnetyczne są rzekomo mniejsze między ciałami niebieskimi od grawitacji?
-
- Użytkownik
- Posty: 61
- Rejestracja: 18 mar 2017, o 19:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poland
- Podziękował: 4 razy
Re: grawitacja a elektromagnetyzm
A Ziemia ma ładunek, Słońce pewnie też bo coś czytałem o burzach magnetycznych... wszędzie jest ładunek. Czy to jest jakoś kompensowane?
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 18 cze 2008, o 09:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ostrow
Re: grawitacja a elektromagnetyzm
Tylko proszę zwrócić uwagę, że układy gwiezdne znajdują się pod wpływem ZEWNĘTRZNYCH pól elektromagnetycznych, które są silniejsze od aktywności elektromagnetycznej wytwarzanej przez gwiazdę i planety:
... &Itemid=92
... &Itemid=92
http://www.cbk.waw.pl/index.php?option= ... &Itemid=92
http://www.cbk.waw.pl/index.php?option= ... &Itemid=92
Obserwacje te skłaniają do wniosku, że zewnętrzne siły elektromagnetyczne mogą być większe niż siły grawitacyjne planet i gwiazdy - trzeba się zastanowić o jakich wielkościach/odległościach mowa. No bo oddziaływanie zewnętrznego pola elektromagnetycznego w układzie słonecznym inaczej się rozkłada niż siła grawitacji gwiazdy (maleje wraz z odległością).
Możliwe, że jest to istotne dla procesu kształtowania się planet i zawartości pierwiastków na planetach. Bo wtedy elektromagnetyzm zewnętrzny odpowiada za rozmieszczenie pierwiastków w układzie przed utworzeniem planet i gwiazdy - jak nie ma jeszcze gwiazdy to nie ma jej grawitacji. Obecnie main stream dziwi się dlaczego planety naszego układu mają takie a nie inne pierwiastki bo z modeli grawitacyjnych to nie wynika.
Nawet się pokuszę o hipotezę, że elektromagnetyzm inicjalizuje procesy skupiania masy w obłokach gwiezdnych - czyli rozpoczyna procesy gwiazdo twórcze, np za pomocą tzw. skurczów Z w plaźmie.
... &Itemid=92
... &Itemid=92
http://www.cbk.waw.pl/index.php?option= ... &Itemid=92
http://www.cbk.waw.pl/index.php?option= ... &Itemid=92
Obserwacje te skłaniają do wniosku, że zewnętrzne siły elektromagnetyczne mogą być większe niż siły grawitacyjne planet i gwiazdy - trzeba się zastanowić o jakich wielkościach/odległościach mowa. No bo oddziaływanie zewnętrznego pola elektromagnetycznego w układzie słonecznym inaczej się rozkłada niż siła grawitacji gwiazdy (maleje wraz z odległością).
Możliwe, że jest to istotne dla procesu kształtowania się planet i zawartości pierwiastków na planetach. Bo wtedy elektromagnetyzm zewnętrzny odpowiada za rozmieszczenie pierwiastków w układzie przed utworzeniem planet i gwiazdy - jak nie ma jeszcze gwiazdy to nie ma jej grawitacji. Obecnie main stream dziwi się dlaczego planety naszego układu mają takie a nie inne pierwiastki bo z modeli grawitacyjnych to nie wynika.
Nawet się pokuszę o hipotezę, że elektromagnetyzm inicjalizuje procesy skupiania masy w obłokach gwiezdnych - czyli rozpoczyna procesy gwiazdo twórcze, np za pomocą tzw. skurczów Z w plaźmie.