Zupełnie nie mam pomysłu na to zadanie, pozostaje mi więc liczyć na Was:)
Z dachu budynku o wysokości h=30m odrywa się sopel lodu o masie m=2kg i temperaturze t=0'C.
a. oblicz procent masy sopla, która ulegnie stopieniu w chwili zderzenia z ziemią, jeżeli 3/4 energii mechanicznej sopla zostało zamienione na jego energię mechaniczną.
b. Z jakiej wysokości musiałby spaść sopel lodu, aby całkowicie się stopić (zakładamy, że 3/4 energii mechanicznej sopla zmienia się na jego energię wewnętrzną po uderzeniu o ziemię).
Będę wdzięczna za każde wskazówki:)
Spadający sopel lodu
-
- Użytkownik
- Posty: 807
- Rejestracja: 9 gru 2007, o 14:39
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 181 razy
Spadający sopel lodu
Zauważ że \(\displaystyle{ \frac{3}{4} mgh =m' c_t}\) gdzie m' jest masą która ulegnie całkowitemu stopieniu. Jaki to procent, policzysz chociażby z proporcji.
w b mamy to samo równanie tyle że tym razem wyznaczamy wysokość:
\(\displaystyle{ \frac{3}{4} mgh' = mc_t}\)
\(\displaystyle{ c_t = 335 000 \frac{J}{K}}\)
w b mamy to samo równanie tyle że tym razem wyznaczamy wysokość:
\(\displaystyle{ \frac{3}{4} mgh' = mc_t}\)
\(\displaystyle{ c_t = 335 000 \frac{J}{K}}\)
Ostatnio zmieniony 30 gru 2008, o 20:11 przez Tomek_Z, łącznie zmieniany 3 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 31
- Rejestracja: 28 gru 2008, o 13:17
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 1 raz
Spadający sopel lodu
Dzięki za odpowiedź, ale liczę tu i kombinuję, a nadal nie wychodzi mi prawidłowy wynik. w A to 0.07%, w B 44.7 km.
Już nie mam pomysłu jak to liczyć, proszę o pomoc...
Już nie mam pomysłu jak to liczyć, proszę o pomoc...
-
- Użytkownik
- Posty: 31
- Rejestracja: 28 gru 2008, o 13:17
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 1 raz
Spadający sopel lodu
jeśli chodzi o a to doszłam do odpowiedzi:)
tylko w B jak wynika ze wzoru w odpowiedziach (szkoda że nie podali całego rozwiązania:D) trzeba by było m skrócić z m' i wtedy wychodzi, a tak to wyszło mi 29m ;/
przy liczeniu wysokości m' trzeba wziąść z punktu a?
tylko w B jak wynika ze wzoru w odpowiedziach (szkoda że nie podali całego rozwiązania:D) trzeba by było m skrócić z m' i wtedy wychodzi, a tak to wyszło mi 29m ;/
przy liczeniu wysokości m' trzeba wziąść z punktu a?