Hej. Mam takie zadanko: Gaz ma w stanie początkowym objętość \(\displaystyle{ 10dm^{3}}\) i ciśnienie 5 atmosfer. Jaką W wykonał gaz, jeśli podczas jego przemiany izobarycznej temp. bezwględna zwiększyła się dwukrotnie?
Mój plan jest taki:
\(\displaystyle{ V_{1}=10dm ^{3} = 10 ^{-2} m ^{3}
zamienić atm. na Pa p=5atm=5 10 ^{5} \frac{N}{m ^{2} }
T2=2*T1
V2=2*V1
V1/T1=V2/T2
V2=?
T2?
T1=?
V1/T1 = 2*V1/2*T1
tylko co dalej??}\)
Zadanie - obliczanie W wykonanej przez gaz
-
- Użytkownik
- Posty: 27
- Rejestracja: 30 paź 2007, o 14:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krotoszyn
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 3 razy
Zadanie - obliczanie W wykonanej przez gaz
Nie jest zle.
\(\displaystyle{ p_1=p_2=const \\ \frac{V_1}{T_1}=\frac{V_2}{T_2} \\ po \ przeksztalceniu \ mamy \\ V_2=\frac{V_1 T_2}{T_1}=\frac{1 10^-^2 m^3 2 T_1}{T_1}=2 10^-^2 \ m^3 \\ nastepnie \\ W=-p \Delta V \\ ale \ w \ tym \ wypadku \ minus \ opuszczamy \\ W=p \Delta V \\ gdzie \ p=5 atm =5 101325Pa= 506625Pa \\ W=506625Pa 1 10^-^2 \ m^3 = 5066.25J}\)
Mysle, ze powinno byc dobrze.
\(\displaystyle{ p_1=p_2=const \\ \frac{V_1}{T_1}=\frac{V_2}{T_2} \\ po \ przeksztalceniu \ mamy \\ V_2=\frac{V_1 T_2}{T_1}=\frac{1 10^-^2 m^3 2 T_1}{T_1}=2 10^-^2 \ m^3 \\ nastepnie \\ W=-p \Delta V \\ ale \ w \ tym \ wypadku \ minus \ opuszczamy \\ W=p \Delta V \\ gdzie \ p=5 atm =5 101325Pa= 506625Pa \\ W=506625Pa 1 10^-^2 \ m^3 = 5066.25J}\)
Mysle, ze powinno byc dobrze.