Oblicz prace wykonaną przez siłę zewnętrzna podczas sprężania gazu od stanu 2 do stanu 1 dla przemiany przedstawionej na rysunku 6.18.
proszę o pomoc bo nie za bardzo wiem jak się za to zabrać...
z góry dziękuję :*:*
zmiana objetosci gazu - wykonana praca
zmiana objetosci gazu - wykonana praca
Witaj,
też miałem to ostatnio i moim zdaniem powinno wyglądać to następująco:
- ponieważ jak wiadomo praca to jest inaczej pole figury,
- w tym wykresie wyjdzie akurat do obliczenia pole trapezu,
- równanie:
Pole=1/2*(a+b)*h
Pole=1/2*(3*10 ^{5} +1*10 ^{5} )*0,003, bo 3dm ^{3} = 0,003 m ^{3}
Pole=600, a więc W=600J.
Pozdrawiam serdecznie.
też miałem to ostatnio i moim zdaniem powinno wyglądać to następująco:
- ponieważ jak wiadomo praca to jest inaczej pole figury,
- w tym wykresie wyjdzie akurat do obliczenia pole trapezu,
- równanie:
Pole=1/2*(a+b)*h
Pole=1/2*(3*10 ^{5} +1*10 ^{5} )*0,003, bo 3dm ^{3} = 0,003 m ^{3}
Pole=600, a więc W=600J.
Pozdrawiam serdecznie.