Zadania z termodynamiki

Przemiany termodynamiczne. Bilans cieplny. Teoria molekularno-kinetyczna. Fizyka statystyczna.
szablewskil
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 261
Rejestracja: 18 maja 2007, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kruszyny
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 21 razy

Zadania z termodynamiki

Post autor: szablewskil »

Mam dwa zadania z termodynamiki:
1) W wyniku dostarczenia do gazu ciepła 21 J jego objętosc wzrosla od 50 do 100 cm^3. Ciśnienie bylo stałe i miało wartość 1 atm. O ile wzrosla energia wewnętrzna gazu? Wyznaczyć \(\displaystyle{ C_{v}}\) i \(\displaystyle{ C_{p}}\) dla tego gazu jeśli w przemianie uczestniczyło \(\displaystyle{ 2*10^{-3}}\) mola gazu
Obliczyłem zmiane energi i wyszła mi 15,935 J ale ciepła mi wychodzą jakieś bezsensowne

2) Obliczyć zmianę energii wewnętrznej n=3 moli gazu przy ogrzaniu go o \(\displaystyle{ \Delta T=80 K}\), \(\displaystyle{ \frac{C_{p}}{C_{v}}=1,5}\) dla tego gazu
ODPOWIEDZ