Termodynamika zadania

Przemiany termodynamiczne. Bilans cieplny. Teoria molekularno-kinetyczna. Fizyka statystyczna.
rexon33
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 22 kwie 2021, o 17:13
Płeć: Mężczyzna
wiek: 20

Termodynamika zadania

Post autor: rexon33 »

Witam,
Czy ktoś mógłby mi pomóc w rozwiązaniu poniższego zadnia?
W zamkniętym zbiorniku powietrza o objętości \(\displaystyle{ V = 0,5 m^3}\) panuje ciśnienie \(\displaystyle{ p =1,5 MPa}\) oraz temperatura \(\displaystyle{ t_1 = 90^\circ C}\). Ile ciepła trzeba odebrać od tego gazu, aby jego temperatura spadła do \(\displaystyle{ t_2 = 15^\circ C}\) ? Obliczyć ciśnienie końcowe powietrza.
Ostatnio zmieniony 22 kwie 2021, o 17:45 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeXa - proszę zapoznać się z instrukcją: https://matematyka.pl/latex.htm. Nie używaj Caps Locka.
ODPOWIEDZ