Termodynamika - przemiana adiabatyczna
Termodynamika - przemiana adiabatyczna
Powietrze zajmuje objętość \(\displaystyle{ 10m^3}\) pod ciśnieniem \(\displaystyle{ 10.13\cdot 10^5 Pa}\). Wskutek adiabatycznego rozprężania ciśnienie jego spadło do wartości \(\displaystyle{ 1.013\cdot 10^5 Pa}\). Obliczyć końcowa wartość objętości zajmowanej przez powietrze.
Ostatnio zmieniony 16 mar 2021, o 13:53 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Wartości wielkości fizycznych zapisujemy z użyciem LateXa.
Powód: Wartości wielkości fizycznych zapisujemy z użyciem LateXa.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8581
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3349 razy
Re: Termodynamika - przemiana adiabatyczna
Objętość wylicz z równania:
\(\displaystyle{ p_1V_1^{\kappa}=p_2V_2^{\kappa}}\)
wiedząc że dla powietrza \(\displaystyle{ \kappa=1,4}\)
\(\displaystyle{ p_1V_1^{\kappa}=p_2V_2^{\kappa}}\)
wiedząc że dla powietrza \(\displaystyle{ \kappa=1,4}\)