Witam,
Mam pewien problem ze znalezieniem wzoru na obliczenie niepewności miernika(woltomierza) (miernik jest cyfrowy), znalazłem taki wzór: \(\displaystyle{ u(U)= \frac{\Delta \ U}{\sqrt{3}} =\frac{0,025 \% \cdot U_i + 0,006 \% \cdot zakres }{ \sqrt{3} }}\) i teraz mam pytanie, czy jest jakiś inny wzór lub może inaczej zapisany, bo cały czas dostaje negatywną ocenę, bo ten wzór jest zły. Przepraszam jeśli jest ten temat w złym dziale, jak co to poprawie i wszystko dopiszę (jeśli o czymś zapomniałem), Pozdrawiam i dziękuję z góry za odpowiedzi
Problem z wzorem na niepewność
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 1 maja 2020, o 11:06
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 19
Problem z wzorem na niepewność
Ostatnio zmieniony 31 sty 2021, o 07:54 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot
Powód: Symbol mnożenia to \cdot
-
- Użytkownik
- Posty: 7917
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: Problem z wzorem na niepewność
Błąd bezwzględny miernika cyfrowego
\(\displaystyle{ \Delta X = \frac{Klasa \cdot Wskazanie}{100} + n \cdot Waga Ostatniej Cyfry }\)
Klasa większości mierników cyfrowych wynosi \(\displaystyle{ 0, 5. }\)
Waga ostatniej cyfry zależy od stosowanego zakresu i wynosi np. \(\displaystyle{ 1, \ \ 0,1, \ \ 0,01 }\) jednostek wielkości mierzonej, na przykład dla wskazania \(\displaystyle{ 145,3 }\) waga ostatniej cyfry wynosi \(\displaystyle{ 0,1. }\)
Mnożnik \(\displaystyle{ n }\) jest liczbą naturalną i zależy od typu miernika i rodzaju mierzonej wielkości.
Pomiary napięć i prądów zmiennych oporności, pojemności lub częstotliwości obarczone są większym błędem: klasa wynosi wówczas \(\displaystyle{ 0,8; \ \ 1,2, }\) a nawet \(\displaystyle{ 2,0, }\) a waga ostatniej cyfry jest mnożona przez \(\displaystyle{ 2, 3, 5, }\) a nawet przez \(\displaystyle{ 10.}\)
Wartość błędu względnego pomiaru miernikiem cyfrowym obliczamy za pomocą wzoru
\(\displaystyle{ \delta X = Klasa + \frac{n\cdot Waga Ostatniej Cyfry}{Wskazanie} \cdot 100 \% .}\)
\(\displaystyle{ \Delta X = \frac{Klasa \cdot Wskazanie}{100} + n \cdot Waga Ostatniej Cyfry }\)
Klasa większości mierników cyfrowych wynosi \(\displaystyle{ 0, 5. }\)
Waga ostatniej cyfry zależy od stosowanego zakresu i wynosi np. \(\displaystyle{ 1, \ \ 0,1, \ \ 0,01 }\) jednostek wielkości mierzonej, na przykład dla wskazania \(\displaystyle{ 145,3 }\) waga ostatniej cyfry wynosi \(\displaystyle{ 0,1. }\)
Mnożnik \(\displaystyle{ n }\) jest liczbą naturalną i zależy od typu miernika i rodzaju mierzonej wielkości.
Pomiary napięć i prądów zmiennych oporności, pojemności lub częstotliwości obarczone są większym błędem: klasa wynosi wówczas \(\displaystyle{ 0,8; \ \ 1,2, }\) a nawet \(\displaystyle{ 2,0, }\) a waga ostatniej cyfry jest mnożona przez \(\displaystyle{ 2, 3, 5, }\) a nawet przez \(\displaystyle{ 10.}\)
Wartość błędu względnego pomiaru miernikiem cyfrowym obliczamy za pomocą wzoru
\(\displaystyle{ \delta X = Klasa + \frac{n\cdot Waga Ostatniej Cyfry}{Wskazanie} \cdot 100 \% .}\)