Cały rok prosi Państwa o pomoc
zaliczenie coraz bliżej a nie wiem jak dokończyć to zadanie
W zbiorniku pod ciśnieniem\(\displaystyle{ p _{1} = 1 MPa}\) , znajduje się gaz doskonały o temperaturze \(\displaystyle{ T_{1} = 440 K}\). Po wypuszczeniu \(\displaystyle{ 0,8 kmol}\) gazu, jego parametry w zbiorniku wynosiły: \(\displaystyle{ p _{2}= 400 kPa}\), \(\displaystyle{ T _{2}= 330 K}\). Jaką objętość \(\displaystyle{ V}\) ma zbiornik?
Odp: \(\displaystyle{ V = 6,27 m ^{3}}\)
rozwiązanie
\(\displaystyle{ \delta n = 0,8kmol}\)
wykorzystać bilans substancji
\(\displaystyle{ n _{w}=n _{u}-\delta n }\)
\(\displaystyle{ n _{w} }\) - ilość substancji na końcu
\(\displaystyle{ n _{u}= }\) - ilość substancji na początku
\(\displaystyle{ p _{1}\cdot V=n _{u}\cdot (MR)\cdot T _{1} }\)
\(\displaystyle{ p _{2}\cdot V=n _{w}\cdot (MR)\cdot T _{2} }\)
co dalej?
Dodano po 1 dniu 1 godzinie 51 minutach 19 sekundach:
do zamknięcia już poradziłem sobie
dziekuje
oblicz objetość zbiornika
-
- Użytkownik
- Posty: 128
- Rejestracja: 8 wrz 2009, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 16 razy
oblicz objetość zbiornika
Ostatnio zmieniony 21 sty 2021, o 23:07 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
-
- Użytkownik
- Posty: 656
- Rejestracja: 17 lut 2016, o 21:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 74 razy
Re: oblicz objetość zbiornika
Należy po prostu rozwiązać układ dwóch równań z dwiema niewiadomymi ( n i V), który sam napisałeś.
Ja bym go zapisał jednak trochę inaczej:
\(\displaystyle{ p_1V = nRT_1\\ p_2V = (n -\delta n)RT_2}\)
po podzieleniu stronami otrzymasz \(\displaystyle{ n = \frac{\delta np_1T_2}{p_1T_2 - p_2T_1}}\),
co po podstawieniu do pierwszego równania da rozwiązanie:
\(\displaystyle{ V = \frac{\delta n RT_1T_2}{p_1T_2 - p_2T_1} \approx 6,27\ m^3.}\)
Ja bym go zapisał jednak trochę inaczej:
\(\displaystyle{ p_1V = nRT_1\\ p_2V = (n -\delta n)RT_2}\)
po podzieleniu stronami otrzymasz \(\displaystyle{ n = \frac{\delta np_1T_2}{p_1T_2 - p_2T_1}}\),
co po podstawieniu do pierwszego równania da rozwiązanie:
\(\displaystyle{ V = \frac{\delta n RT_1T_2}{p_1T_2 - p_2T_1} \approx 6,27\ m^3.}\)