minimalna ilość butli stalowych o pojemności 100 litrów

Przemiany termodynamiczne. Bilans cieplny. Teoria molekularno-kinetyczna. Fizyka statystyczna.
zdunekpolska
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 128
Rejestracja: 8 wrz 2009, o 17:16
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 16 razy

minimalna ilość butli stalowych o pojemności 100 litrów

Post autor: zdunekpolska »

Określ minimalną ilość butli stalowych o pojemności \(\displaystyle{ 100 litrów}\) każda niezbędnych do zmagazynowania \(\displaystyle{ 200 kg}\) tlenu o temperaturze \(\displaystyle{ 20°C}\) i przy maksymalnym nadciśnieniu \(\displaystyle{ 180 bar}\). Przyjmij ciśnienie otoczenia na poziomie \(\displaystyle{ 760 mmHg (ρHg=13595kg/m3)}\)
odpowiedź: \(\displaystyle{ n=9}\)

rozwiazanie:
1. obliczyć masę tlenu zmagazynowanego w jednym zbiorniku z równania Clapeyrona, podstawić ciśnienie absolutne (bezwzględne)
\(\displaystyle{ p _{m} =180 bar= 18MPa}\)
\(\displaystyle{ p _{ot}=760mmHg=0,1MPa }\)
\(\displaystyle{ p=p _{m} +p _{ot}=18,1 Mpa }\)
\(\displaystyle{ T=273+20=293K}\)
\(\displaystyle{ pV=mRT}\)
\(\displaystyle{ R}\)- uniwerslna stała gazowa
\(\displaystyle{ p}\)-ciśnienie gazu
\(\displaystyle{ V}\)-objętość gazu
\(\displaystyle{ T}\)- temp gazu
indywidualna stała gazowa tlenu
\(\displaystyle{ R _{O _{2} } = \frac{8,314}{32} }\)

Proszę Państwa co dalej?
ODPOWIEDZ