Silnik carnota oblicz strate mocy

Przemiany termodynamiczne. Bilans cieplny. Teoria molekularno-kinetyczna. Fizyka statystyczna.
zdunekpolska
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 128
Rejestracja: 8 wrz 2009, o 17:16
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 16 razy

Silnik carnota oblicz strate mocy

Post autor: zdunekpolska »

Witam,
jestem bardzo słaby z tej termy. Mam 7 zadań przed kolowkium. Na część mam rozpoczęte ale nie wiem jak skończyć.
Bardzo proszę o pomoc. Po treści wydaje się proste, ale tego zadania w ogole nie umiem:

Silnik Carnota działa między źródłami ciepła o temperaturze \(\displaystyle{ T_{I} = 900K, T_{II} = 300K}\). Doprowadzanie ciepła do silnika odbywa się przy różnicy temperatury \(\displaystyle{ ΔT_{I} = 20K}\), a odprowadzanie przy różnicy \(\displaystyle{ ΔT_{II} = 10K}\). Ciepło doprowadzone \(\displaystyle{ Q_{d}=1MW}\). Oblicz stratę mocy spowodowaną nieodwracalnym przepływem ciepła. Odp. \(\displaystyle{ 19kW}\)

Z góry bardzo dziękuję za pomoc. Uratujecie cały rocznik :)
ODPOWIEDZ