1. W silniku Carnota następują cztery przemiany stałej ilości gazu:
- izotermiczne rozprężanie gazu z objętości \(\displaystyle{ V_1}\) do \(\displaystyle{ V_2}\) w temperaturze \(\displaystyle{ T_1}\),
- adiabatyczne rozprężanie z objętości \(\displaystyle{ V_2}\) do \(\displaystyle{ V_3}\),
- izotermiczne sprężanie gazu z objętości \(\displaystyle{ V_3}\) do \(\displaystyle{ V_4}\) w temperaturze \(\displaystyle{ T_2}\),
- adiabatyczne rozprężanie z objętości \(\displaystyle{ V_4}\) do \(\displaystyle{ V_1}\).
Oblicz sprawność takiego silnika gdy : a)\(\displaystyle{ T_1=373K}\) i \(\displaystyle{ T_2=273K}\); b) \(\displaystyle{ T_1=773K}\)
i \(\displaystyle{ T_2=273K}\); c) \(\displaystyle{ T_1=373K}\) i \(\displaystyle{ T_2=3K}\)
2.Oblicz, ile cząstek wody mieści się w naparstku \(\displaystyle{ V= 1cm^3}\). Jak długo trwałoby opróżnianie tego
naparstka, gdyby każdy z mieszkańców Polski (przyjąć średnio 38 milionów) co sekundę wybierał
z tego naparstka po \(\displaystyle{ 1000}\) drobin wody? Masa molowa wody \(\displaystyle{ M= 0,018\frac{kg}{mol}}\), liczba Avogadra
\(\displaystyle{ N_A=6,02 \cdot 10 ^{23}\frac{1}{mol}}\).
1.Nie wiem czy wystarczy, że podstawie do wzoru\(\displaystyle{ η= \frac{T_1-T_2}{T_1}}\), ale wtedy to zadanie jest na 2 linijki
Z góry dziękuję za pomoc
Zadanie z cyklem carnota i zadanie z termodynamiki.
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 1 maja 2020, o 11:06
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 19
Zadanie z cyklem carnota i zadanie z termodynamiki.
Ostatnio zmieniony 17 maja 2020, o 07:26 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak lub niepoprawny kod LaTeX-a, zapoznaj sie z instrukcją https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=28951
Powód: Brak lub niepoprawny kod LaTeX-a, zapoznaj sie z instrukcją https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=28951
- AiDi
- Moderator
- Posty: 3841
- Rejestracja: 25 maja 2009, o 22:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 45 razy
- Pomógł: 702 razy
Re: Zadanie z cyklem carnota i zadanie z termodynamiki.
No w zadaniu 1 też bym skorzystał tylko z tego wzoru. Jeśli autor chciał coś innego, to niech lepiej sformułuje swoje zadanie.
W zadaniu 2 oblicz masę wody korzystając ze wzoru na gęstość \(\displaystyle{ \rho=\frac{m}{V}}\), potem liczbę moli \(\displaystyle{ n=\frac{m}{M}}\), a potem liczbę cząsteczek \(\displaystyle{ N=nN_A}\).
W zadaniu 2 oblicz masę wody korzystając ze wzoru na gęstość \(\displaystyle{ \rho=\frac{m}{V}}\), potem liczbę moli \(\displaystyle{ n=\frac{m}{M}}\), a potem liczbę cząsteczek \(\displaystyle{ N=nN_A}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 1 maja 2020, o 11:06
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 19
Re: Zadanie z cyklem carnota i zadanie z termodynamiki.
Nie bardzo wiem, co mam podstawić za \(\displaystyle{ \rho}\), by obliczyć \(\displaystyle{ m}\)?
- AiDi
- Moderator
- Posty: 3841
- Rejestracja: 25 maja 2009, o 22:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 45 razy
- Pomógł: 702 razy
Re: Zadanie z cyklem carnota i zadanie z termodynamiki.
No skoro w zadaniu jest mowa o wodzie, a ja powiedziałem że \(\displaystyle{ \rho}\) to gęstość, no to gęstość wody masz podstawić.