Ciśnienie statyczne

Przemiany termodynamiczne. Bilans cieplny. Teoria molekularno-kinetyczna. Fizyka statystyczna.
tearsofthefears
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 29
Rejestracja: 13 lis 2019, o 11:18
Płeć: Mężczyzna
wiek: 18
Podziękował: 4 razy

Ciśnienie statyczne

Post autor: tearsofthefears »

Woda przepływa przez poziomą rurę, której średnica maleje \(\displaystyle{ 3}\) krotnie. Jakiej zmianie ulegnie ciśnienie statyczne w strudze wody jeśli jej gęstość wynosi \(\displaystyle{ 1 \frac{g}{ cm^{3} } }\), a prędkość przed przewężeniem była równa \(\displaystyle{ \frac{1}{2} \frac{m}{s} }\) ?
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7917
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Re: Ciśnienie statyczne

Post autor: janusz47 »

Zapisz równanie Daniela Bernoulliego dla przepływu poziomego wody \(\displaystyle{ h = const.}\) odpowiednio w przekrojach \(\displaystyle{ S, \frac{1}{9}S. }\)

Z równania tego wyznacz wartość ciśnienia statycznego wody \(\displaystyle{ p_{2} }\) dla mniejszego przekroju.
tearsofthefears
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 29
Rejestracja: 13 lis 2019, o 11:18
Płeć: Mężczyzna
wiek: 18
Podziękował: 4 razy

Re: Ciśnienie statyczne

Post autor: tearsofthefears »

A jak obliczyć wartość ciśnienia statycznego wody \(\displaystyle{ p_{1} }\) ?
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7917
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Re: Ciśnienie statyczne

Post autor: janusz47 »

Hydrostatyka

\(\displaystyle{ p_{1} = \rho \cdot g \cdot h_{1}. }\)
ODPOWIEDZ