Sprawność silnika cieplnego

Przemiany termodynamiczne. Bilans cieplny. Teoria molekularno-kinetyczna. Fizyka statystyczna.
zaliczenie14
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 86
Rejestracja: 6 paź 2018, o 18:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 12 razy

Sprawność silnika cieplnego

Post autor: zaliczenie14 »

Jeżeli silnik cieplny pracuje w przedziale temperatur: \(\displaystyle{ 27 C\div227 C}\) to czy jego sprawność wynosi \(\displaystyle{ \eta=0,8}\) ?

To się liczy ze wzoru \(\displaystyle{ \eta= \frac{T_{1}- T _{2}}{ T_{1} } }\) ?
korki_fizyka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 656
Rejestracja: 17 lut 2016, o 21:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 74 razy

Re: Sprawność silnika cieplnego

Post autor: korki_fizyka »

Jeżeli \(\displaystyle{ T_1 > T_2}\) i temperaturę podstawisz w kelwinach, to tak ale to jest napisane w każdym podręczniku, wikipedii, zbiorze zadań itd.

Dodano po 1 minucie 46 sekundach:
\(\displaystyle{ \eta=0,4}\)
ODPOWIEDZ