Relacja między ciśnieniami
-
- Użytkownik
- Posty: 43
- Rejestracja: 23 mar 2019, o 16:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 8 razy
Relacja między ciśnieniami
Jaką relację spełniają ciśnienie \(\displaystyle{ p_{1} }\) jednego mola gazu jednoatomowego i ciśnienie \(\displaystyle{ p_{2} }\) jednego mola gazu dwuatomowego, zajmujących taką samą objętość w tej samej temperaturze ?
-
- Użytkownik
- Posty: 656
- Rejestracja: 17 lut 2016, o 21:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 74 razy
Re: Relacja między ciśnieniami
Skorzystaj z podstawowego wzoru kinetycznej teorii gazów: \(\displaystyle{ p = \frac{2N}{3V}E_{śr}}\)
\(\displaystyle{ E_{śr}=\frac{i}{2}kT}\), dla jednoatomowego \(\displaystyle{ i =3}\), dla dwuatomowego \(\displaystyle{ i = 5}\).
\(\displaystyle{ E_{śr}=\frac{i}{2}kT}\), dla jednoatomowego \(\displaystyle{ i =3}\), dla dwuatomowego \(\displaystyle{ i = 5}\).
Ostatnio zmieniony 5 lut 2020, o 10:21 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.