Średnia energia ruchu cieplnego cząsteczek

Przemiany termodynamiczne. Bilans cieplny. Teoria molekularno-kinetyczna. Fizyka statystyczna.
tearsofthefears
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 29
Rejestracja: 13 lis 2019, o 11:18
Płeć: Mężczyzna
wiek: 18
Podziękował: 4 razy

Średnia energia ruchu cieplnego cząsteczek

Post autor: tearsofthefears »

Ile wynosi średnia energia ruchu cieplnego cząsteczek, jeśli temperatura gazu dwuatomowego zmalała od \(\displaystyle{ 127°C}\) do \(\displaystyle{ -73°C}\) ?
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7918
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Re: Średnia energia ruchu cieplnego cząsteczek

Post autor: janusz47 »

\(\displaystyle{ E_{śr} = \frac{\frac{5}{2}kT_{1} + \frac{5}{2}kT_{2}}{2}.}\)
Awatar użytkownika
AiDi
Moderator
Moderator
Posty: 3843
Rejestracja: 25 maja 2009, o 22:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 45 razy
Pomógł: 702 razy

Re: Średnia energia ruchu cieplnego cząsteczek

Post autor: AiDi »

A jakieś uzasadnienie dlaczego obliczasz średnią arytmetyczną średnich energii? Bo \(\displaystyle{ \frac{5}{2}kT}\) samo w sobie jest już średnią energią kinetyczną i zadanie interpretuję jako "oblicz średnią energię kinetyczną gazu po tym jak nastąpiło oziębienie". I odpowiedź to \(\displaystyle{ \frac{5}{2}kT_2}\), po prostu jedna dana jest zbędna. W żadnym zbiorze zadań nie spotkałem polecenia, w którym trzeba by było obliczać średnią arytmetyczną energii. Zresztą niczego sensownego ona nie mówi.
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7918
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Re: Średnia energia ruchu cieplnego cząsteczek

Post autor: janusz47 »

Spotkałem obliczenie średniej energii ze średnich energii dla dwóch temperatur. Nie pamiętam w tej chwili gdzie ?
ODPOWIEDZ