Praca nad gazem

Przemiany termodynamiczne. Bilans cieplny. Teoria molekularno-kinetyczna. Fizyka statystyczna.
retleh10
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 23 mar 2019, o 16:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 8 razy

Praca nad gazem

Post autor: retleh10 »

Gaz w ilości \(\displaystyle{ n=0,5}\) mola poddano sprężaniu izobarycznemu tak, że jego temperatura zmalała z \(\displaystyle{ 227°C}\) do \(\displaystyle{ 27°C}\). Jaką pracę wykonano nad gazem ?
Stała gazowa \(\displaystyle{ R=8,31 \left[ \frac{J}{molK}\right] }\)
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7920
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Re: Praca nad gazem

Post autor: janusz47 »

\(\displaystyle{ L_{p_{1,2}} = n\cdot R \cdot(T_{2}-T_{1}) }\)
retleh10
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 23 mar 2019, o 16:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 8 razy

Re: Praca nad gazem

Post autor: retleh10 »

Super, dzięki.
ODPOWIEDZ