Moc idealnego silnika tłokowego.

Przemiany termodynamiczne. Bilans cieplny. Teoria molekularno-kinetyczna. Fizyka statystyczna.
Jaroslawv
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 21 maja 2019, o 21:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łuków

Moc idealnego silnika tłokowego.

Post autor: Jaroslawv »

Dzień dobry,
mam problem z zadaniem, czy mógłby mi ktoś pomóc w rozwiązaniu.

Oblicz moc idealnego silnika tłokowego o objętości skokowej \(\displaystyle{ V_{sk}=0,03\, m^{3}}\), w którym rozpręża się gaz od ciśnienia \(\displaystyle{ p_1=0,9\, MPa}\) do \(\displaystyle{ p_2=0,11\,MPa}\). Napełnienie cylindra kończy się po przebyciu przez tłok \(\displaystyle{ \epsilon_n=20\%}\) drogi skokowej. Przemianę zamkniętą gazu w silniku można opisać prostoliniową zależnością \(\displaystyle{ p(V)}\). Częstotliwość pracy silnika \(\displaystyle{ v=\frac{20}{s}}\).
Ostatnio zmieniony 21 maja 2019, o 22:14 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
korki_fizyka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 656
Rejestracja: 17 lut 2016, o 21:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 74 razy

Re: Moc idealnego silnika tłokowego.

Post autor: korki_fizyka »

\(\displaystyle{ P = \frac{W}{t} = \frac{\Delta p \cdot 0,2 V_{sk}}{2t}=2 \Delta p V_{sk}}\)
ODPOWIEDZ