Oblicz głębokośc jeziora
-
- Użytkownik
- Posty: 64
- Rejestracja: 18 lis 2017, o 12:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bielany
- Podziękował: 8 razy
Oblicz głębokośc jeziora
Na dnie jeziora znajduje się kulka metanu o objętości \(\displaystyle{ V}\), jej temperatura to \(\displaystyle{ T_1}\). Po wypłynięciu na powierzchnie jej objętość zwiększyła się do \(\displaystyle{ 3V}\), a jej temperatura wynosi \(\displaystyle{ T_2}\). Oblicz głębokość jeziora.
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Oblicz głębokośc jeziora
Z równania stanu gazu obliczamy ciśnienia \(\displaystyle{ p_{0},\ \ p}\) - na kulkę metanu odpowiednio na powierzchni jeziora i na głębokości \(\displaystyle{ h.}\)
Głębokość jeziora \(\displaystyle{ h}\) znajdujemy z równania
\(\displaystyle{ p = p_{0} + h\cdot \rho_{w}\cdot g.}\)
266534.htm
Głębokość jeziora \(\displaystyle{ h}\) znajdujemy z równania
\(\displaystyle{ p = p_{0} + h\cdot \rho_{w}\cdot g.}\)
266534.htm