W naczyniu z tłokiem zamknięto \(\displaystyle{ m=64 g}\) tlenu pod ciśnieniem \(\displaystyle{ p=3 \cdot 10 ^{5}}\) i poddano sprężaniu izobarycznemu od objętości \(\displaystyle{ V _{1}=2 \cdot 10 ^{-2} m ^{3}}\) do objętości \(\displaystyle{ V _{2}=10 ^{-2} m ^{3}}\). Masa molowa tlenu \(\displaystyle{ =32 \frac{g}{mol}}\). Ciepło molowe tlenu w przemianie izobarycznej \(\displaystyle{ C _{p}=29,92 \frac{J}{mol \cdot K}}\). Stała gazowa \(\displaystyle{ R=8,31 \frac{J}{mol \cdot K}}\).
a) Oblicz liczbę moli gazu znajdującego się w naczyniu oraz ciepło wymienione z otoczeniem podczas przemiany. Odpowiedz, czy gaz pobierał, czy oddawał ciepło.
Jest to moje trzecie zadanie z termodynamiki, pierwsze tego typu, więc nie wiem jak je zrobić.
Obliczyłem tylko \(\displaystyle{ n=2}\). Gaz pobiera ciepło z otoczenia, bo jest to przemiana izobaryczna, w której objętość wzrasta. Muszę obliczyć ciepło, ale brakuje mi \(\displaystyle{ \Delta T}\) w tym wzorze:
\(\displaystyle{ Q=nC _{p}\Delta T}\)
Skąd ją wziąć lub jakim sposobem obliczyć ciepło?
Obliczenie ciepła w przemianie izobarycznej
-
- Użytkownik
- Posty: 55
- Rejestracja: 24 wrz 2017, o 21:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 64 razy
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Re: Obliczenie ciepła w przemianie izobarycznej
Zastosuj równanie Clapeyrona:
\(\displaystyle{ pV=nRT}\)
przed:
\(\displaystyle{ T_1= \frac{pV_1}{nR}}\)
i po sprężaniu:
\(\displaystyle{ T_2= \frac{pV_2}{nR}}\)
\(\displaystyle{ pV=nRT}\)
przed:
\(\displaystyle{ T_1= \frac{pV_1}{nR}}\)
i po sprężaniu:
\(\displaystyle{ T_2= \frac{pV_2}{nR}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 55
- Rejestracja: 24 wrz 2017, o 21:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 64 razy
Re: Obliczenie ciepła w przemianie izobarycznej
Dziękuję. Czyli \(\displaystyle{ \Delta T= \frac{p(V _{2}-V _{1})}{nR}}\), co daje \(\displaystyle{ 180,5}\). Więc \(\displaystyle{ Q=10 801,12}\). Następnie w zadaniu trzeba policzyć zmianę energii wewnętrznej tlenu, czyli \(\displaystyle{ \Delta U = -W+Q = 7801,12}\), bo \(\displaystyle{ W _{z} = -p\Delta V = -3 \cdot 10 ^{5} \cdot (-10 ^{-2} )=3000}\) Dobrze policzyłem?
Ostatni podpunkt w zadaniu to "Oblicz, o ile zmieni się ciśnienie tlenu, jeśli jego sprężanie będzie izotermiczne.". Wzór na ciśnienie to \(\displaystyle{ p= \frac{2}{3} \frac{N}{V} \cdot E _{Kśr}}\). Ilość cząstek \(\displaystyle{ N}\) to \(\displaystyle{ 16}\)? (bo to tlen)
Ostatni podpunkt w zadaniu to "Oblicz, o ile zmieni się ciśnienie tlenu, jeśli jego sprężanie będzie izotermiczne.". Wzór na ciśnienie to \(\displaystyle{ p= \frac{2}{3} \frac{N}{V} \cdot E _{Kśr}}\). Ilość cząstek \(\displaystyle{ N}\) to \(\displaystyle{ 16}\)? (bo to tlen)
-
- Użytkownik
- Posty: 656
- Rejestracja: 17 lut 2016, o 21:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 74 razy
Re: Obliczenie ciepła w przemianie izobarycznej
\(\displaystyle{ N}\) to liczba cząsteczek tlenu w \(\displaystyle{ 64 g}\).Znasz masę molową419862391432 pisze: Ilość cząstek \(\displaystyle{ N}\) to \(\displaystyle{ 16}\)? (bo to tlen)
Ostatnio zmieniony 16 maja 2019, o 15:59 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 55
- Rejestracja: 24 wrz 2017, o 21:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 64 razy
Re: Obliczenie ciepła w przemianie izobarycznej
A czyli \(\displaystyle{ N=n \cdot N _{A} = 2 \cdot 6,022 \cdot 10 ^{23}}\). Zapomniałem o tym wzorze