Po wymieszaniu wody z lodem w pewnym momencie otrzymujemy napój o temperaturze
\(\displaystyle{ 10 °C}\) z pływającymi w nim niestopionymi kostkami lodu o temperaturze \(\displaystyle{ 0 °C.}\) Oblicz, jaką część masy całości stanowią niestopione kostki lodu. Pomiń przepływ ciepła z otoczenia
do szklanki.
Dane są:
gęstość wody \(\displaystyle{ ρ = 1 \frac{g}{cm ^{3} }}\)
ciepło właściwe wody \(\displaystyle{ c _{w} = 4,2 \frac{J}{gK}}\)
ciepło właściwe lodu \(\displaystyle{ c _{L} =2,1 \frac{J}{gK}}\)
oraz ciepło topnienia lodu \(\displaystyle{ q = 330 \frac{J}{g}}\)
Po wymieszaniu wody z lodem w pewnym momencie
-
- Użytkownik
- Posty: 105
- Rejestracja: 19 lut 2019, o 17:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 24 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 7917
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Po wymieszaniu wody z lodem w pewnym momencie
Jest to druga część zadania 4 z matury rozszerzonej Fizyki 2016 r, według starej formuły.
I bez danych liczbowych z pierwszej jego części, dotyczących temperatury początkowej wody \(\displaystyle{ 25^{o},}\) temperatury początkowej lodu (zamrażalnika) \(\displaystyle{ -8^{o},}\) objętości początkowej wody \(\displaystyle{ 200cm^{3}}\) i masy początkowej lodu \(\displaystyle{ 80 g}\) - tego zadania nie rozwiążemy.
Proszę ułożyć dla tych danych i danych podanych w drugiej części zadania - składniki bilansu cieplnego.
Obliczyć masę końcową lodu \(\displaystyle{ m_{kl},}\) a następnie wartość ilorazu
\(\displaystyle{ n = \frac{m_{kl}}{m_{w}+ m_{l}},}\)
gdzie:
\(\displaystyle{ m_{w}}\) - jest masą wody
\(\displaystyle{ m_{l}}\) - masą stopionego lodu.
I bez danych liczbowych z pierwszej jego części, dotyczących temperatury początkowej wody \(\displaystyle{ 25^{o},}\) temperatury początkowej lodu (zamrażalnika) \(\displaystyle{ -8^{o},}\) objętości początkowej wody \(\displaystyle{ 200cm^{3}}\) i masy początkowej lodu \(\displaystyle{ 80 g}\) - tego zadania nie rozwiążemy.
Proszę ułożyć dla tych danych i danych podanych w drugiej części zadania - składniki bilansu cieplnego.
Obliczyć masę końcową lodu \(\displaystyle{ m_{kl},}\) a następnie wartość ilorazu
\(\displaystyle{ n = \frac{m_{kl}}{m_{w}+ m_{l}},}\)
gdzie:
\(\displaystyle{ m_{w}}\) - jest masą wody
\(\displaystyle{ m_{l}}\) - masą stopionego lodu.