Gęstość mieszaniny cieczy - jak obliczyć?

Przemiany termodynamiczne. Bilans cieplny. Teoria molekularno-kinetyczna. Fizyka statystyczna.
energiaspoczynkowa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 81
Rejestracja: 25 lis 2016, o 20:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 5 razy

Gęstość mieszaniny cieczy - jak obliczyć?

Post autor: energiaspoczynkowa »

Mamy dwie ciecze o znanych gęstościach w znanych ilościach. Mieszamy. Jaka jest gęstość mieszaniny?????
korki_fizyka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 656
Rejestracja: 17 lut 2016, o 21:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 74 razy

Re: Gęstość mieszaniny cieczy - jak obliczyć?

Post autor: korki_fizyka »

Jeżeli nie nastąpi kontrakcja to \(\displaystyle{ \rho = \frac{m_1 + m_2}{V_1 + V_2}}\) do tego podstawiamy np. \(\displaystyle{ \rho_1 = \frac{m_1}{V_1} \Rightarrow V_1 = \frac{m_1}{\rho_1}}\) lub \(\displaystyle{ m_1 = \rho_1 V_1}\).
energiaspoczynkowa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 81
Rejestracja: 25 lis 2016, o 20:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 5 razy

Gęstość mieszaniny cieczy - jak obliczyć?

Post autor: energiaspoczynkowa »

Eeee no bez żartów! Nikt mi nie wmówi, że jak zmieszam 1 litr spirytusu z 1 litrem wody, to dostanę 2 litry wódki. Problem nie jest aż tak trywialny chyba.
I właśnie ten fakt, że dostanę mniej niż 2 litry wynika z molekularnej budowy materii:)-- 14 mar 2019, o 21:37 --Czy to w ogóle da się rozwiązać bez odwoływania się do konkretnych substancji?
Awatar użytkownika
AiDi
Moderator
Moderator
Posty: 3843
Rejestracja: 25 maja 2009, o 22:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 45 razy
Pomógł: 702 razy

Re: Gęstość mieszaniny cieczy - jak obliczyć?

Post autor: AiDi »

Jeśli uwzględniać kontrakcję objętości to nie.
ODPOWIEDZ