Ogrzewanie tlenu o daną temperaturę

Przemiany termodynamiczne. Bilans cieplny. Teoria molekularno-kinetyczna. Fizyka statystyczna.
Szustarol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 63
Rejestracja: 10 mar 2018, o 18:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1 raz

Ogrzewanie tlenu o daną temperaturę

Post autor: Szustarol »

Witam
Zastanawia mnie pewna kwestia, oto treść zadania:
Dwa mole tlenu ogrzane izobarycznie o 5K wykonały pracę 100J. Jaką prace wykona 5 moli tego gazu ogrzanego o 2K?
Podstawiłem do wyrażenia
\(\displaystyle{ W=nR \Delta T = 5 \cdot R \cdot 2 = 10R \approx 80}\)
ale jest to błędna odpowiedź.
Jaka więc jest poprawna?
Ostatnio zmieniony 1 cze 2018, o 21:20 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7917
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Ogrzewanie tlenu o daną temperaturę

Post autor: janusz47 »

Praca zewnętrzna przemiany izobarycznej:

\(\displaystyle{ L_{p,1,2} = m_{n}\cdot R \cdot (T_{2}- T_{1})}\) (1)

Obliczamy masę \(\displaystyle{ m_{2}}\)- dwóch moli tlenu i masę \(\displaystyle{ m_{5}}\) pięciu moli tego gazu.

\(\displaystyle{ m_{n} = n\cdot M ,}\)

gdzie:

\(\displaystyle{ M = 32 \frac{g}{mol}}\) - masa cząsteczkowa tlenu


Z pierwszego warunku z równania (1) obliczamy stałą gazową dla tlenu \(\displaystyle{ R,}\) podstawiając wartość pracy

\(\displaystyle{ L_{p,1,2}= 100 J, \ \ m_{2} = 64 \frac{g}{mol} = 0,064\frac{kg}{mol}, \ \ \Delta T = 5K.}\)

Dla obliczonej wartości stałej gazowej \(\displaystyle{ R}\) w \(\displaystyle{ \frac{J}{kg\cdot K}}\) korzystając ponownie z równania (1), obliczamy pracę, która wykona pięć moli tego gazu ogrzanego o \(\displaystyle{ \Delta T = 2K.}\)
ODPOWIEDZ