Witam, mam problem z rozwiązaniem takiego zadania:
Układ składa się z chłodnicy o temperaturze \(\displaystyle{ T}\) oraz cylindra z tłokiem. Cylinder wypełniony jest gazem doskonałym, który kurczy się od objętości \(\displaystyle{ V_1}\) do \(\displaystyle{ V_2}\) . W wyniku kontaktu termodynamicznego z chłodnicą. Mam obliczyć zmianę entropii gazu i całego układu zakładając, że proces jest odnawialny, a ilość gazu to \(\displaystyle{ 1\:mol}\) .
Wiem, że zmiana entropii to zmiana ciepła przez temperaturę.
Ciepło to suma pracy i energii wewnętrznej. Wydaję mi się, że pracę mogę policzyć następująco:
\(\displaystyle{ W=\int_{V_1}^{V_2}pdV =nRT \int_{V_1}^{V_2} \frac{1}{V}dV =\ln \left( \frac{V_2}{V_1} \right)}\)
Mam \(\displaystyle{ V_1}\) i \(\displaystyle{ V_2}\) , więc powinien móc to obliczyć. Gorzej ze zmianą energii.
Można ją zdaję się wyrazić tak:
\(\displaystyle{ \Delta U=n \cdot C_V \cdot \Delta T}\)
Z tym, że ja mam tylko jedno \(\displaystyle{ T}\). Musiałbym jakoś zdobyć \(\displaystyle{ T_2}\) i chyba mógłbym to policzyć.
Proszę o zweryfikowanie tego co już zrobiłem i podpowiedź co dalej.