Wykres przemian termodynamicznych....

Przemiany termodynamiczne. Bilans cieplny. Teoria molekularno-kinetyczna. Fizyka statystyczna.
anonimx
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 48
Rejestracja: 15 wrz 2006, o 21:28
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: gdzieś

Wykres przemian termodynamicznych....

Post autor: anonimx »

Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu następującego zadania:

Przeanalizuj cykl przemian termodynamicznych silnika przedstawionego na poniższym wykresie w świetle I prawa termodynamiki. Oblicz sprawność tego silnika wiedząc, że ciałem roboczym jest 1 mol gazu doskonałego, dla którego ciepło molowe (p=const.) wynosi cp=20 J/mol*K, (V=const.) cv=12,5 /mol*K
ODPOWIEDZ