Suche powietrze wtłoczone do pojemnika

Przemiany termodynamiczne. Bilans cieplny. Teoria molekularno-kinetyczna. Fizyka statystyczna.
Awatar użytkownika
VirtualUser
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 443
Rejestracja: 2 wrz 2017, o 11:13
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 113 razy
Pomógł: 15 razy

Suche powietrze wtłoczone do pojemnika

Post autor: VirtualUser »

Pokazany na rysunku pojemnik zawiera naczynie z wodą oraz \(\displaystyle{ 1kg}\) powietrza. Ciśnienie wewnątrz jest początkowo równe ciśnieniu atmosferycznemu, następnie do pojemnika wtłoczono dodatkowo \(\displaystyle{ 1kg}\) suchego powietrza. Układ znajduje się cały czas w temperaturze pokojowej i w stanie równowagi termodynamicznej. Po wtłoczeniu powietrza okazało się, że miseczka nadal zawiera wodę, natomiast ciśnienie w naczyniu:
a) wzrosło 2 razy
b) wzrosło nieco mniej niż 2 razy
c) wzrosło ponad 2 razy
d) wzrosło nieznacznie z powodu skroplenia się pary wodnej zawartej w fazie gazowej w stanie początkowym
AU
AU
u0VMzRx.png (13.55 KiB) Przejrzano 84 razy
Według autora odpowiedzią jest B. Jednak ja sądzę, że C, gdyż:
\(\displaystyle{ \mu_{powietrze} > \mu_{suche_powietrze}}\)
zatem:
\(\displaystyle{ p_{x}= \frac{mRT( \frac{1}{\mu_{suchepowietrze}}+\frac{1}{\mu_{powietrze}} ) }{V}>
\frac{mRT( \frac{1}{\mu_{powietrze}}+\frac{1}{\mu_{powietrze}} ) }{V} = 2p}\)


gdzie leży błąd?
SlotaWoj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4211
Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków PL
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 758 razy

Re: Suche powietrze wtłoczone do pojemnika

Post autor: SlotaWoj »

Ciśnienie wzrośnie nieco mniej niż dwa razy, bo na skutek wzrostu ciśnienia część pary wodnej zawarta w powietrzu się skropli.
ODPOWIEDZ