bilans cieplny

Przemiany termodynamiczne. Bilans cieplny. Teoria molekularno-kinetyczna. Fizyka statystyczna.
Awatar użytkownika
koooala
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 58
Rejestracja: 23 sty 2007, o 13:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Osw
Podziękował: 6 razy

bilans cieplny

Post autor: koooala »

Kowal wrzucił do wiadra z zimną wodą rozżarzoną , żelazną podkowę, w celu jej zahartowania. masa podkowy wynosiła o,8 kg, a masa wody w wiadrze 8kg. Temperatura wody po wrzuceniu podkowy wynosiła o 20 do 30 stopni Celsjusza jaka była temperatura wnętrza paleniska, w ktorym była podkowa? cieplo wlasciwe zelaza = 460 J/k cieplo wlasciwe wody 4200 J/K

z góry dziekuje


edit
Q1=Q2
Cw * Mw * ( Tk - Tw) = Cp * Mp * (Tp - Tk)

gdzie

Cw = ciepło własciwe wody
Mw = masa wody
Tk = temp koncowa
Tw = temp wody poczatkowa
Cp= ciepło włąscie podkowy
Mp = masa podkowy
Tp = temp podkowy
(21:34)
czyli ostatecznie
(21:40)
4200 * 8 * 10 = 460 * 8 * (Tp - 30) .. tutaj widzimy ze masa sie skróci i mamy
4200 *10 = 460 * (Tp - 30)
4200/46 - 30 = Tp
91,304347826086956521739130434783 - 30 = Tp
61,304347826086956521739130434783 = to jest tem zelaza czyli tego tam całego paleniska

prosze o sprawdzenie ... daaawno fizyki nie uzywałem a potrzebujesz szybko to zadanko
grandslam
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 112
Rejestracja: 23 maja 2006, o 19:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 13 razy

bilans cieplny

Post autor: grandslam »

~przydałoby sie zamienienie temperatury na kelwiny
T=(t+273)K
ODPOWIEDZ