Kulkę żelazną o masie 2/3 kg. rozgrzano do temp. 100 st. C. i wrzucono do 1 litra wody o temp. 20 st. C. Ile wyniesie temperatura mieszaniny?
[ Komentarz dodany przez: Amon-Ra: 26 Września 2007, 10:59 ]
Nie uważasz, iż temat ma więcej wspólnego z termodynamiką, niźli z mechaniką płynów? Przeto przenoszę do działu właściwszego.
Zmiana temp. kulki
-
- Użytkownik
- Posty: 399
- Rejestracja: 24 gru 2006, o 11:16
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 28 razy
- Pomógł: 82 razy
Zmiana temp. kulki
Ciepło oddane przez kulkę równa się ciepłu pobranemu przez wodę
\(\displaystyle{ c_{Fe}\cdot m_{Fe}\cdot (T_{Fe}-T)=c_{H_{2}O}\cdot(\rho V)_{H_{2}O}\cdot(T-T_{H_{2}O})}\)
\(\displaystyle{ c_{Fe}\cdot m_{Fe}\cdot (T_{Fe}-T)=c_{H_{2}O}\cdot(\rho V)_{H_{2}O}\cdot(T-T_{H_{2}O})}\)