Witam, mam problem z zadaniem:
Powietrze użyte jest jako czynnik termodynamiczny w podnośniku pneumatycznym. W chwili początkowej powietrze o temperaturze \(\displaystyle{ 27^\circ C}\) zawarte jest w zbiorniku o objętości \(\displaystyle{ 0.3 m^3}\) i jego ciśnienie wynosi \(\displaystyle{ 0.7 MPa}\). Po otwarciu zaworu powietrze przepływa do przestrzeni pod tłokiem. Początkowo (przed otwarciem zaworu) cylinder z tłokiem wypełniony jest powietrzem o ciśnieniu \(\displaystyle{ 0.1 MPa}\), temperaturze \(\displaystyle{ 15^\circ C}\) i objętości \(\displaystyle{ 0.1 m^3}\). Gdy ciśnienie w cylindrze osiągnie \(\displaystyle{ 0.35 MPa}\) tłok rozpoczyna ruch, utrzymując to ciśnienie do momentu osiągnięcia górnej pozycji. Następnie tłok zatrzymuje się, ale powietrze w dalszym ciągu wpływa do cylindra do chwili wyrównania się ciśnień pomiędzy zbiornikiem a cylindrem. W chwili końcowej całe powietrze w wyniku wymiany ciepła z otoczeniem ma temperaturę \(\displaystyle{ 15^\circ C}\). Obliczyć końcowe ciśnienie oraz ilość energii, jaka w formie ciepła zostanie wymieniona z otoczeniem poprzez ścianki układu.
Rozwiązywanie rozpocząłem od wyróżnienia 4 stanów:
1.Początkowy
2.Kiedy ciśnienie pod tłokiem jest równe \(\displaystyle{ 0.35 MPa}\), ale tłok się jeszcze nie poruszył.
3.Kiedy ciśnienie pod tłokiem jest równe \(\displaystyle{ 0.35 MPa}\), a tłok jest w górnej pozycji.
4.Końcowy.
Mam problem z ułożeniem równań stanu z powodu nieznanej mi zmiany temperatury. Wg moich rozważań mam za każdym razem więcej niewiadomych nich działań.
Proszę o pomoc w rozwiązaniu.
Podnośnik pneumatyczny
-
- Użytkownik
- Posty: 356
- Rejestracja: 31 maja 2015, o 19:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 79 razy
Podnośnik pneumatyczny
lolnaz1
Niejasnym dla mnie jest, od którego momentu przyjąć należy przemianę izotermiczną. Przyjmę następujący model przemian, żeby uściślić, jak rozumiem treść zadania:
1. W fazie początkowej mamy do czynienia z:
a/. wyrównywaniem się temperatur powietrza w cylindrze gdyż napływające ze zbiornika powietrze jest cieplejsze niż powietrze w cylindrze
b/. wzrostem ciśnienia w cylindrze od wartości \(\displaystyle{ 0,1 MPa}\) do wartości \(\displaystyle{ 0,35 MPa}\) – proces wyrównywania się ciśnień
c/. w tej fazie początkowej założyłbym przemianę adiabatyczną w zbiorniku oraz przemianę adiabatyczną w cylindrze.
Określmy początkową ilość moli powietrza w zbiorniku i cylindrze:
\(\displaystyle{ n_z = p_z \cdot V_z /( T_z \cdot R )}\) i po podstawieniu danych:
\(\displaystyle{ n_z = 84,2 mol}\) ( powietrza w zbiorniku )
\(\displaystyle{ n_c = p_c \cdot V_c /( T_c \cdot R )}\) i po podstawieniu danych:
\(\displaystyle{ n_c = 4,18 mol}\) (powietrza w cylindrze )
Wiemy teraz, że pewna ilość powietrza ze zbiornika przepłynęła do cylindra w taki sposób, że ciśnienie w cylindrze osiągnęło wartość \(\displaystyle{ p_1 = 0,35 MPa}\), a temperatury obu gazów wyrównały się.
Zakładamy, że do cylindra wpłynęło \(\displaystyle{ n_x}\) moli powietrza. Piszemy bilans ciepła oraz przyjmujemy ciepło molowe gazu dwuatomowego, przy stałej objętości \(\displaystyle{ ( C_v = 20,8 J/molK )}\):
\(\displaystyle{ Q = n_x \cdot C_v/( T_{pz} - T_x )}\) ( od strony powietrza ze zbiornika )
\(\displaystyle{ Q = n_c \cdot C_v/( T_x - T_c )}\) ( od strony powietrza w cylindrze )
Oba równania przyrównujemy i dostajemy jedno równanie ( 1 ) z dwiema niewiadomymi\(\displaystyle{ n_x}\) oraz \(\displaystyle{ T_x}\)
Piszemy zatem równanie stanu dla mieszaniny w cylindrze:
( 2 ) \(\displaystyle{ p_m \cdot V_c / T_x = (n_c + n_x ) \cdot R}\)
Mamy teraz dwa równania z dwiema niewiadomymi, więc możemy wyliczyć:
\(\displaystyle{ n_x = 10,2 mol}\)
\(\displaystyle{ T_x = 296,5 K ( 23,5 C )}\)
jako stan powietrza w cylindrze
Wróćmy teraz do powietrza w zbiorniku:
Na początku było go \(\displaystyle{ 84,2 moli}\) a teraz jest o \(\displaystyle{ 10,2 mola}\) mniej czyli jest go\(\displaystyle{ n_1 = 74 mole}\). Stan gazu w zbiorniku zmienił się z powodu adiabatycznego rozprężania się gazu w zbiorniku ( nie było wymiany ciepła z otoczeniem );
( stan przed ):\(\displaystyle{ p_1 \cdot V_1 /( R \cdot T_{zp} ) = n_{zp}}\) ( czyli: \(\displaystyle{ 700000 \cdot 0,3 / 8,314 \cdot 300 = 84,2 [mol ]}\)
( stan po ): \(\displaystyle{ p_2 \cdot V_1 / (R \cdot T_{zk} ) = n_{zk}}\)
Z tego otrzymamy zależność:
( 3 ) \(\displaystyle{ P_2 /T_2 = 282,7}\)
Drugie z powyższych równań zawiera dwie niewiadome: \(\displaystyle{ p_2}\) oraz \(\displaystyle{ T_{zk}}\). Jednocześnie związek ( w przemianie adiabatycznej ) pomiędzy ciśnieniem a temperaturą jest następujący:
( 4 ) \(\displaystyle{ T_2/T_1 = (p_2/p_1)^{0,2857}}\) gdzie \(\displaystyle{ 0,2857 = ( \kappa -1 ) / \kappa}\)
Rozwiązując te dwie zależności ( określone w 3 i 4 ) otrzymamy:
\(\displaystyle{ T_2 = 285 K}\)
\(\displaystyle{ p_2 = 0,584 MPa}\)
Jako wielkości do dalszych obliczeń.
Dygresja: otrzymałem \(\displaystyle{ T_2}\) w dość zaskakującej wielkości ( sprawdź wyliczenia ). Mieści się ten wynik w zakresie warunków zadania, ale oznacza, że temperatura powietrza w zbiorniku ( po pierwszym etapie ) wyszła poniżej \(\displaystyle{ 15 oC}\) co oznaczałoby dalsze jego nagrzewania się, a nie chłodzenie – przyjmując, że końcowa temperatura procesu wynosić ma \(\displaystyle{ 15 oC}\). Z punktu widzenia termodynamiki – nic tu dziwnego. Z punktu widzenia „zwykłego” zadania – jest to „podpucha”.
2. W drugiej części zadania, kiedy tłok podnosi się przy stałym ciśnieniu równym \(\displaystyle{ 0,35 MPa}\), przemiana w zbiorniku będzie adiabatyczna, a w tłoku izobaryczna. Bilanse ciepła i równania będą analogiczne jak w pkt. 1, ale molowe ciepło właściwe powietrza przyjąć należy jako \(\displaystyle{ C_p = 29,1 J/molK}\) ( \(\displaystyle{ C_p - C_v = R}\) )
3. W trzeciej części zadania przyjąć należy proces powolnego wyrównywania się temperatur tak w zbiorniku jak i w tłoku. Czyli bilans ciepła dla określonej ilości moli gazu w zbiorniku będącego w określonej temperaturze, oraz bilans ciepła dla określonej ilości moli powietrza w tłoku będącego w określonej temperaturze ( na pewno innej niż w zbiorniku ).
W pkt. 1 szczegółowo wyjaśniłem Ci, jak obliczyć tę niewiadomą końcową temperaturę procesu. W pkt.2 i 3 będzie zupełnie analogicznie. Spróbuj to zrobić dalej, a jak nie dasz rady to napisz – będziemy to „rzeźbić” dalej. Obliczenie ciśnienia końcowego opisanego procesu jest tak trywialne ( znana jest końcowa temperatura ), że – mam nadzieję – poświęcisz temu nie więcej niż jedną-dwie linijki.
Niejasnym dla mnie jest, od którego momentu przyjąć należy przemianę izotermiczną. Przyjmę następujący model przemian, żeby uściślić, jak rozumiem treść zadania:
1. W fazie początkowej mamy do czynienia z:
a/. wyrównywaniem się temperatur powietrza w cylindrze gdyż napływające ze zbiornika powietrze jest cieplejsze niż powietrze w cylindrze
b/. wzrostem ciśnienia w cylindrze od wartości \(\displaystyle{ 0,1 MPa}\) do wartości \(\displaystyle{ 0,35 MPa}\) – proces wyrównywania się ciśnień
c/. w tej fazie początkowej założyłbym przemianę adiabatyczną w zbiorniku oraz przemianę adiabatyczną w cylindrze.
Określmy początkową ilość moli powietrza w zbiorniku i cylindrze:
\(\displaystyle{ n_z = p_z \cdot V_z /( T_z \cdot R )}\) i po podstawieniu danych:
\(\displaystyle{ n_z = 84,2 mol}\) ( powietrza w zbiorniku )
\(\displaystyle{ n_c = p_c \cdot V_c /( T_c \cdot R )}\) i po podstawieniu danych:
\(\displaystyle{ n_c = 4,18 mol}\) (powietrza w cylindrze )
Wiemy teraz, że pewna ilość powietrza ze zbiornika przepłynęła do cylindra w taki sposób, że ciśnienie w cylindrze osiągnęło wartość \(\displaystyle{ p_1 = 0,35 MPa}\), a temperatury obu gazów wyrównały się.
Zakładamy, że do cylindra wpłynęło \(\displaystyle{ n_x}\) moli powietrza. Piszemy bilans ciepła oraz przyjmujemy ciepło molowe gazu dwuatomowego, przy stałej objętości \(\displaystyle{ ( C_v = 20,8 J/molK )}\):
\(\displaystyle{ Q = n_x \cdot C_v/( T_{pz} - T_x )}\) ( od strony powietrza ze zbiornika )
\(\displaystyle{ Q = n_c \cdot C_v/( T_x - T_c )}\) ( od strony powietrza w cylindrze )
Oba równania przyrównujemy i dostajemy jedno równanie ( 1 ) z dwiema niewiadomymi\(\displaystyle{ n_x}\) oraz \(\displaystyle{ T_x}\)
Piszemy zatem równanie stanu dla mieszaniny w cylindrze:
( 2 ) \(\displaystyle{ p_m \cdot V_c / T_x = (n_c + n_x ) \cdot R}\)
Mamy teraz dwa równania z dwiema niewiadomymi, więc możemy wyliczyć:
\(\displaystyle{ n_x = 10,2 mol}\)
\(\displaystyle{ T_x = 296,5 K ( 23,5 C )}\)
jako stan powietrza w cylindrze
Wróćmy teraz do powietrza w zbiorniku:
Na początku było go \(\displaystyle{ 84,2 moli}\) a teraz jest o \(\displaystyle{ 10,2 mola}\) mniej czyli jest go\(\displaystyle{ n_1 = 74 mole}\). Stan gazu w zbiorniku zmienił się z powodu adiabatycznego rozprężania się gazu w zbiorniku ( nie było wymiany ciepła z otoczeniem );
( stan przed ):\(\displaystyle{ p_1 \cdot V_1 /( R \cdot T_{zp} ) = n_{zp}}\) ( czyli: \(\displaystyle{ 700000 \cdot 0,3 / 8,314 \cdot 300 = 84,2 [mol ]}\)
( stan po ): \(\displaystyle{ p_2 \cdot V_1 / (R \cdot T_{zk} ) = n_{zk}}\)
Z tego otrzymamy zależność:
( 3 ) \(\displaystyle{ P_2 /T_2 = 282,7}\)
Drugie z powyższych równań zawiera dwie niewiadome: \(\displaystyle{ p_2}\) oraz \(\displaystyle{ T_{zk}}\). Jednocześnie związek ( w przemianie adiabatycznej ) pomiędzy ciśnieniem a temperaturą jest następujący:
( 4 ) \(\displaystyle{ T_2/T_1 = (p_2/p_1)^{0,2857}}\) gdzie \(\displaystyle{ 0,2857 = ( \kappa -1 ) / \kappa}\)
Rozwiązując te dwie zależności ( określone w 3 i 4 ) otrzymamy:
\(\displaystyle{ T_2 = 285 K}\)
\(\displaystyle{ p_2 = 0,584 MPa}\)
Jako wielkości do dalszych obliczeń.
Dygresja: otrzymałem \(\displaystyle{ T_2}\) w dość zaskakującej wielkości ( sprawdź wyliczenia ). Mieści się ten wynik w zakresie warunków zadania, ale oznacza, że temperatura powietrza w zbiorniku ( po pierwszym etapie ) wyszła poniżej \(\displaystyle{ 15 oC}\) co oznaczałoby dalsze jego nagrzewania się, a nie chłodzenie – przyjmując, że końcowa temperatura procesu wynosić ma \(\displaystyle{ 15 oC}\). Z punktu widzenia termodynamiki – nic tu dziwnego. Z punktu widzenia „zwykłego” zadania – jest to „podpucha”.
2. W drugiej części zadania, kiedy tłok podnosi się przy stałym ciśnieniu równym \(\displaystyle{ 0,35 MPa}\), przemiana w zbiorniku będzie adiabatyczna, a w tłoku izobaryczna. Bilanse ciepła i równania będą analogiczne jak w pkt. 1, ale molowe ciepło właściwe powietrza przyjąć należy jako \(\displaystyle{ C_p = 29,1 J/molK}\) ( \(\displaystyle{ C_p - C_v = R}\) )
3. W trzeciej części zadania przyjąć należy proces powolnego wyrównywania się temperatur tak w zbiorniku jak i w tłoku. Czyli bilans ciepła dla określonej ilości moli gazu w zbiorniku będącego w określonej temperaturze, oraz bilans ciepła dla określonej ilości moli powietrza w tłoku będącego w określonej temperaturze ( na pewno innej niż w zbiorniku ).
W pkt. 1 szczegółowo wyjaśniłem Ci, jak obliczyć tę niewiadomą końcową temperaturę procesu. W pkt.2 i 3 będzie zupełnie analogicznie. Spróbuj to zrobić dalej, a jak nie dasz rady to napisz – będziemy to „rzeźbić” dalej. Obliczenie ciśnienia końcowego opisanego procesu jest tak trywialne ( znana jest końcowa temperatura ), że – mam nadzieję – poświęcisz temu nie więcej niż jedną-dwie linijki.
Ostatnio zmieniony 31 sie 2015, o 15:41 przez Pablo82, łącznie zmieniany 1 raz.
Podnośnik pneumatyczny
Czy mógłbyś mi wytłumaczyć coś z fazy początkowej :
1a.Nie rozumiem do końca, czym jest "bilans ciepła". Wygląda to na IZT, z małą literówką we wzorze, powinno chyba być \(\displaystyle{ Q=C_{v}n \Delta T}\).
1b.Rozumiem, że to \(\displaystyle{ Q}\) nie jest żadnym ciepłem wymienionym z otoczeniem, tylko ogólną energią która przepłynęła z jednego zbiornika do drugiego, a zbieżność literek jest przypadkowa.
2.Dlaczego zakładasz przemiany adiabatyczne, a nie izochoryczne. Czy tylko po to, aby móc do siebie przyrównać \(\displaystyle{ Q}\) czy są jakieś inne przesłanki?
3.Czy można używać wzoru na przemianę adiabatycznej dla zmiennej liczby moli?
4.Skąd się wzięła zależność (4)?
1a.Nie rozumiem do końca, czym jest "bilans ciepła". Wygląda to na IZT, z małą literówką we wzorze, powinno chyba być \(\displaystyle{ Q=C_{v}n \Delta T}\).
1b.Rozumiem, że to \(\displaystyle{ Q}\) nie jest żadnym ciepłem wymienionym z otoczeniem, tylko ogólną energią która przepłynęła z jednego zbiornika do drugiego, a zbieżność literek jest przypadkowa.
2.Dlaczego zakładasz przemiany adiabatyczne, a nie izochoryczne. Czy tylko po to, aby móc do siebie przyrównać \(\displaystyle{ Q}\) czy są jakieś inne przesłanki?
3.Czy można używać wzoru na przemianę adiabatycznej dla zmiennej liczby moli?
4.Skąd się wzięła zależność (4)?
-
- Użytkownik
- Posty: 356
- Rejestracja: 31 maja 2015, o 19:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 79 razy
Podnośnik pneumatyczny
lonaz1
co do 1a: bilans ciepła odnosi się do faktu, że początkowa ilość moli w cylindrze wynosiła \(\displaystyle{ n_c}\) a wprowadzone zostały dodatkowe mole gazu ze zbiornika w ilości \(\displaystyle{ n_x}\) ( której nie znamy ).
Nie widzę różnicy pomiędzy \(\displaystyle{ Q = n_c \cdot C_v \cdot \Delta T}\) a zapisem \(\displaystyle{ Q = C_v \cdot n_c \cdot \Delta T}\)
co do 1b: Tak, \(\displaystyle{ Q}\) oznacza przepływ ciepła od powietrza które dopłynęło do cylindra, do powietrza będącego już w cylindrze. Nie ma tu mowy o wymianie ciepła z otoczeniem.
co do 2, które wiąże się z Twoim pytaniem 4:
zależność pomiędzy ciśnieniem a temperaturą w przemianie izochorycznej jest:
\(\displaystyle{ T_2/T_1 = p_2/p_1}\)
a w adiabatycznej tak jak napisałem ( jest to podstawowa zależność temperatury i ciśnienia dla adiabaty ).
Zależność dla adiabaty daje bardziej skomplikowaną wyliczanką, a nie chciałem iść na łatwiznę. Tak czy inaczej, proces napełniania się cylindra oraz opróżniania się zbiornika widzę jako adiabatyczny - gdyż w technice procesy te przebiegają względnie szybko, ale nie upieram się. Przelicz to jako izochoryczny.
co do 3:
Można. Generalnie termodynamika rozważa stany stacjonarne i niestacjonarne.
W naszym zadaniu, co tyczy się zbiornika, mamy odpływ pewnej ilości moli powietrza co samo już skutkuje zmianą stanu gazu "przed" i "po". Oczywiście tu także możemy iść na "lekkość w wyliczance" i traktować też tę przemianę jako izochoryczną - do czego jednak nie mam przekonania.
Wyliczyć można wszystko: obojętnie czy założymy przemianę adiabatyczną czy izochoryczną, to kwestia jak autor wyobrażał sobie rozwiązanie treści.
co do 1a: bilans ciepła odnosi się do faktu, że początkowa ilość moli w cylindrze wynosiła \(\displaystyle{ n_c}\) a wprowadzone zostały dodatkowe mole gazu ze zbiornika w ilości \(\displaystyle{ n_x}\) ( której nie znamy ).
Nie widzę różnicy pomiędzy \(\displaystyle{ Q = n_c \cdot C_v \cdot \Delta T}\) a zapisem \(\displaystyle{ Q = C_v \cdot n_c \cdot \Delta T}\)
co do 1b: Tak, \(\displaystyle{ Q}\) oznacza przepływ ciepła od powietrza które dopłynęło do cylindra, do powietrza będącego już w cylindrze. Nie ma tu mowy o wymianie ciepła z otoczeniem.
co do 2, które wiąże się z Twoim pytaniem 4:
zależność pomiędzy ciśnieniem a temperaturą w przemianie izochorycznej jest:
\(\displaystyle{ T_2/T_1 = p_2/p_1}\)
a w adiabatycznej tak jak napisałem ( jest to podstawowa zależność temperatury i ciśnienia dla adiabaty ).
Zależność dla adiabaty daje bardziej skomplikowaną wyliczanką, a nie chciałem iść na łatwiznę. Tak czy inaczej, proces napełniania się cylindra oraz opróżniania się zbiornika widzę jako adiabatyczny - gdyż w technice procesy te przebiegają względnie szybko, ale nie upieram się. Przelicz to jako izochoryczny.
co do 3:
Można. Generalnie termodynamika rozważa stany stacjonarne i niestacjonarne.
W naszym zadaniu, co tyczy się zbiornika, mamy odpływ pewnej ilości moli powietrza co samo już skutkuje zmianą stanu gazu "przed" i "po". Oczywiście tu także możemy iść na "lekkość w wyliczance" i traktować też tę przemianę jako izochoryczną - do czego jednak nie mam przekonania.
Wyliczyć można wszystko: obojętnie czy założymy przemianę adiabatyczną czy izochoryczną, to kwestia jak autor wyobrażał sobie rozwiązanie treści.
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 30 sty 2019, o 15:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
Podnośnik pneumatyczny
Mam jedno pytanie do tego zadania. Skoro przy \(\displaystyle{ 0.35MPa}\) zachodzi przemiana izobaryczna i jest wykonywana praca ktora zostaje zakończona przed wyrównaniem ciśnień oraz nie jest podana zmiana objetosci to skąd można wiedzieć kiedy ta przemiana i praca sie zakończy?
Ostatnio zmieniony 14 mar 2019, o 06:29 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.