Ile atomów ma drut miedziany
-
- Użytkownik
- Posty: 121
- Rejestracja: 19 lis 2009, o 21:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 15 razy
Ile atomów ma drut miedziany
Ile atomów ma drut miedziany średnicy \(\displaystyle{ 1,5 \cdot 10^{-6} m}\) i długości \(\displaystyle{ 5 cm}\), jeżeli jego gęstość wynosi: \(\displaystyle{ \rho = 8930 \frac{kg}{m^{3}}}\)
- pawex9
- Użytkownik
- Posty: 176
- Rejestracja: 6 gru 2007, o 19:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: kuj-pom
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 28 razy
Ile atomów ma drut miedziany
oblicz objętość tego drutu i masę a następnie wiedzą że jeden atom miedzi waży 63,546 u oblicz liczbe atomów z proporcji
\(\displaystyle{ 1 - 63,546 u}\)
\(\displaystyle{ x - m}\)
gdzie m to masa drutu
\(\displaystyle{ 1 - 63,546 u}\)
\(\displaystyle{ x - m}\)
gdzie m to masa drutu
- ares41
- Gość Specjalny
- Posty: 6499
- Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 142 razy
- Pomógł: 922 razy
Ile atomów ma drut miedziany
Zamiast proporcji można też skorzystać bezpośrednio z def.masy molowej.
\(\displaystyle{ \mu= \frac{m}{n} = m\frac{N_A}{N} \Rightarrow N= \frac{mN_A}{\mu}}\)
Wykorzystując def. gęstości otrzymujemy:
\(\displaystyle{ N= \frac{\rho V N_A}{\mu}= \frac{\rho \pi d^2lN_A}{4\mu}}\)
\(\displaystyle{ \mu= \frac{m}{n} = m\frac{N_A}{N} \Rightarrow N= \frac{mN_A}{\mu}}\)
Wykorzystując def. gęstości otrzymujemy:
\(\displaystyle{ N= \frac{\rho V N_A}{\mu}= \frac{\rho \pi d^2lN_A}{4\mu}}\)
Re: Ile atomów ma drut miedziany
Cześć, mógłby ktoś rozwinąć to bardziej, albo obliczyć? Ponieważ próbuję już dłuższy czas i nic mi nie wychodzi. Z góry dziękuję!
-
- Użytkownik
- Posty: 610
- Rejestracja: 17 lut 2016, o 21:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 67 razy
Re: Ile atomów ma drut miedziany
Wątpię, bo zadanie jest trywialne, z czym masz problem? pokaż swoje wyliczenia..