Obliczyć temperature, objętość po doprowadzeniu ciepła

Przemiany termodynamiczne. Bilans cieplny. Teoria molekularno-kinetyczna. Fizyka statystyczna.
mati1717
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 121
Rejestracja: 19 lis 2009, o 21:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 15 razy

Obliczyć temperature, objętość po doprowadzeniu ciepła

Post autor: mati1717 »

1. W cylindrze z zamkniętym tłokiem znajduje się \(\displaystyle{ V_{1}=0,6m^{3}}\) powietrza. Początkowe parametry czynnika są następujące: \(\displaystyle{ p_{1}=4,5 \ \left[ bar \right] , \t_{1}= \left[ 27 ^{\circ}C \right]}\) Na skutek izobarycznego doprowadzenia ciepła powietrze wykonało pracę\(\displaystyle{ L_{1-2}=15,7 [kJ]}\) . Obliczyć \(\displaystyle{ T_{2} , V_{2}}\) po doprowadzeniu ciepła oraz zmianę parametrów kalorycznych \(\displaystyle{ \Delta U}\) i \(\displaystyle{ \Delta J}\).

2. Obliczyć moc kaloryczną napędu sprężarki jednostopniowej o wydajności \(\displaystyle{ _{n}=100 \left[ \frac{m_{n}si}{h} \right]}\). Sprężarka spręża azot \(\displaystyle{ N_{2}}\) o temperaturze \(\displaystyle{ t=17 \left[ ^{\circ}C \right]}\) od ciśnienia \(\displaystyle{ p_{1}=1 \left[ \mbox{at} \right]}\) dop ciśnienia \(\displaystyle{ p_{2}=5 \left[ \mbox{bar} \right]}\). Obliczenia wykonać przy założeniu, że: \(\displaystyle{ T=\mbox{idem }, \ \kappa = 1,4}\).-- 18 sty 2012, o 17:19 --3. Jednostopniowa sprężarka o wydajności \(\displaystyle{ 1000 [\frac{m^{3}}{h}]}\) (w odniesieniu do warunków normalnych SI spręża powietrze o cieśnieniu \(\displaystyle{ p_{1}=1,2 [bar]}\) i \(\displaystyle{ T_{1}=20[^{\circ}C]}\) do ciśnienia \(\displaystyle{ p_{2}=6[bar]}\) według politropy o wykładniku \(\displaystyle{ z=1,25}\). Obliczyć moc teoretyczną napędu i natężenie przepływu wody chłodzącej cylinder, jeżeli przyrost temperatury wody \(\displaystyle{ Delta tw = 15[^{circ}C}\).
Ostatnio zmieniony 18 sty 2012, o 17:11 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
ODPOWIEDZ