Obliczanie ciśnienia ciepła, przemiany gazów.

Przemiany termodynamiczne. Bilans cieplny. Teoria molekularno-kinetyczna. Fizyka statystyczna.
sicaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 1 lut 2010, o 09:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 1 raz

Obliczanie ciśnienia ciepła, przemiany gazów.

Post autor: sicaa »

Witam, jak jest taka możliwość to proszę o rozwiązanie tych 3 zadań. Dzięki wielkie.

1. Analiza spalin wykazała skład objętościowy:\(\displaystyle{ r_{N_2} =0.805, \ \ r_{CO_2} =0.123, \ \ r_{O_2} =0.072}\).
Obliczyć gęstość spalin w temperaturze \(\displaystyle{ 800^{\circ}C}\) pod ciśnieniem \(\displaystyle{ 0,1 MPa}\) oraz ilość spalin, jeżeli po izobarycznym ochłodzeniu do temperatury \(\displaystyle{ 200^{\circ}C}\) odprowadzono \(\displaystyle{ 500 kJ}\) ciepła. Spaliny traktować jak gaz doskonały.

2. Gaz ziemny o składzie objętościowym: \(\displaystyle{ \text{CH}_{4} - 96 \% , \ \ \text{CO}_2 - 3 \% , \ \ \text{N}_2 - 3 \%}\) zawarty w butli o objętości \(\displaystyle{ 40dm^3}\) pod ciśnieniem \(\displaystyle{ 1 MPa}\) został ogrzany od temperatury \(\displaystyle{ 20^{\circ}C \text{ do } 50^{\circ}C}\). Traktując gaz jako doskonały obliczyć ciśnienie końcowe i dostarczone ciepło.

3. Powietrze traktowane jak gaz doskonały sprężane jest adiabatycznie od \(\displaystyle{ p_1 = 0.1 MPa, \ \ V = 0.2 m^3}\) do \(\displaystyle{ p_2 = 0.5 MPa}\), a następnie ochłodzone izobarycznie do temperatury początkowej. Obliczyć oddane ciepło.
Ostatnio zmieniony 25 cze 2011, o 19:26 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
ODPOWIEDZ