termodynamika

Przemiany termodynamiczne. Bilans cieplny. Teoria molekularno-kinetyczna. Fizyka statystyczna.
marian
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 66
Rejestracja: 31 paź 2004, o 16:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 5 razy

termodynamika

Post autor: marian »

byl sobie gaz, ktory mial p1=3*10^5Pa, V=3*9^-4m^3, T1=273K

I przemiana cisnienie maleje 3 razy
II przemiana objetosc maleje 3 razy
III przemiana cisnienie wraca do poczatkowej wartosci
IV przemiana objetosc wtara do poczatkowejwartosci

Jakie beda teperatury po kazdej z przemian?

mi wyszlo ze T1 i T2 beda ujemne a reszta dodatnie! dobrze? (to jest cykl odwrotny - wszystko se smniejsza a nie zwieksza...) - chce wiedziec tylko czy mam dobrze reszte umiem sam...

Z gory dzieki
gnicz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 507
Rejestracja: 16 wrz 2004, o 18:24
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: ???

termodynamika

Post autor: gnicz »

Jakiej skali temperatur uzywasz (w jakiej skali wyrazasz wynik)?

Pozdrawiam, GNicz
marian
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 66
Rejestracja: 31 paź 2004, o 16:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 5 razy

termodynamika

Post autor: marian »

K - kelwiny
(w tych temperaturach ujemnych chodzilo mi dokladnie o "ilosc ciepla przyjetego - wiec jak cieplo jest oddawane to ilosc przyjetego jest ujemna)
ODPOWIEDZ